Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Η μεσογειακή διατροφή «ασπίδα» για τα οστά: Νέα μελέτη δείχνει τα οφέλη για τις γυναίκες

mesogeiaki diatrofi kia osteoporosi

Η μεσογειακή διατροφή, γνωστή για την ευεργετική της δράση στην καρδιοαγγειακή υγεία και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, φαίνεται ότι ενισχύει και την υγεία των οστών – τουλάχιστον στις γυναίκες άνω των 55 ετών με αυξημένο σωματικό βάρος ή μεταβολικό σύνδρομο.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη ανάλυση της μεγάλης ισπανικής κλινικής μελέτης PREDIMED-Plus, η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open. Η μελέτη εξέτασε 924 άτομα ηλικίας 55-75 ετών και συνέκρινε δύο ομάδες: η μία ακολούθησε μεσογειακή διατροφή με θερμιδικό περιορισμό και παράλληλο πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας, ενώ η άλλη ακολούθησε απλώς τις αρχές της μεσογειακής διατροφής χωρίς περιορισμούς ή οργανωμένη άσκηση.

Μελέτη για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής

Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά: η παρεμβατική ομάδα εμφάνισε σημαντική αύξηση της οστικής πυκνότητας (BMD) στη σπονδυλική στήλη — ειδικά στην οσφυϊκή μοίρα (L1-L4) — κατά τη διάρκεια της τριετούς παρακολούθησης. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν πιο έντονο στις γυναίκες, οι οποίες εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση.

Σημειώνεται ότι η παρέμβαση περιλάμβανε μείωση της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης κατά 30%, καθώς και 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα, με μορφές άσκησης όπως περπάτημα, ενδυνάμωση και ισορροπία. Παράλληλα, εφαρμόστηκαν τεχνικές αλλαγής συμπεριφοράς για την υποστήριξη των συμμετεχόντων.

Αν και στους άνδρες δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στην οστική πυκνότητα, συνολικά η παρεμβατική στρατηγική συνέβαλε και στη μείωση του σωματικού βάρους, ενισχύοντας το συνολικό προφίλ υγείας.

Μεσογειακή διατροφή και άσκηση

Σύμφωνα με τη Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγο και Καθηγήτρια Θεραπευτικής – Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, «η μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο διατήρησης της υγείας των οστών σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση».

Η μελέτη ενισχύει περαιτέρω τη θέση της μεσογειακής διατροφής ως πρότυπο δημόσιας υγείας, επιβεβαιώνοντας ότι τα οφέλη της ξεπερνούν κατά πολύ τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Πώς η διατροφή μπορεί να μειώσει τη λιποπρωτεΐνη Α;

Εμμηνόπαυση: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Exit mobile version