Όταν υπάρχουν προβλήματα χοληδόχου κύστης, η προσαρμογή της διατροφής μπορεί να βοηθήσει πολύ. Η αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και η κατανάλωση πολλών θρεπτικών τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, συμβάλλει στην ενίσχυση του μικροβιώματος του εντέρου και στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης προβλημάτων της χοληδόχου κύστης.
Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο λειτουργίας της χοληδόχου κύστης. Αυτό το μικρό, σαν πορτοφόλι όργανο, βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συκώτι και συγκρατεί το πεπτικό υγρό που ονομάζεται χολή. Το συκώτι μας παράγει χολή για να βοηθήσει το σώμα να διασπάσει τα λίπη, κάτι που είναι σημαντικό μέρος της διαδικασίας της πέψης. Ωστόσο, πέτρες ή λάσπη (ένα μείγμα χοληστερόλης, ασβεστίου, χολερυθρίνης και άλλων ενώσεων) μπορούν επίσης να συγκεντρωθούν στη χοληδόχο κύστη.
Αυτές οι πέτρες ή η λάσπη μπορεί να μετακινούνται όταν κινείται η χολή. Ανάλογα με την κινητικότητα της χολής, μπορεί να περάσει μία πέτρα και να υπάρξει έντονος πόνος.
Αν η χολή δεν είναι ιδιαίτερα ενεργή, μπορεί να μην εμφανισθεί κανένα πρόβλημα, ενώ η διατροφή παίζει ρόλο στην πρόληψη των προβλημάτων της χοληδόχου.
Η ελαχιστοποίηση των κορεσμένων λιπών και των επεξεργασμένων υδατανθράκων είναι το κλειδί.
Όσο λιγότερο κορεσμένο λίπος καταναλώνετε, τόσο λιγότερη χολή χρειάζεται να απελευθερώσει το σώμα για να το αφομοιώσει. Και όσο λιγότερη χολή απελευθερώνετε, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να αντιμετωπίσετε προσβολή της χοληδόχου κύστης.
Επίσης, η μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων τροφίμων και τροφίμων που παρασκευάζονται με λευκό αλεύρι, ειδικότερα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού χολόλιθων:
Αποφύγετε ή περιορίστε τα τρόφιμα όπως:
- Βούτυρο
- Τηγανητά, fast food
- Γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, όπως πλήρες γάλα, γιαούρτια και τυριά
- Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι)
- Κόκκινο κρέας, ιδιαίτερα λιπαρά κομμάτια
- Επεξεργασμένα κρέατα, όπως μπέικον, αλλαντικά και χοτ ντογκ
- Καρυκεύματα με ζάχαρη, όπως κέτσαπ, σάλτσες και σάλτσες
- Ζαχαρούχα ποτά όπως αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά
- Εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως αρτοσκευάσματα, κράκερ και δημητριακά πρωινού με ζάχαρη
- Λευκό ψωμί και λευκά ζυμαρικά.
Εστιάστε σε αυτές τις τροφές:
- Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες γιατί βοηθούν στην απομάκρυνση των περιττών λιπών από το σώμα σας, μειώνοντας τον κίνδυνο χολόλιθων.
- Φρούτα και λαχανικά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθώς και βιταμίνες C και Ε, που μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην προστασία από τις πέτρες στη χολή.
- Άπαχα κρέατα και ψάρια, επειδή οι πρωτεΐνες τους έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από τα κόκκινα και τα επεξεργασμένα κρέατα. Επιπλέον, πολλά είδη ψαριών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένα είδος πολυακόρεστων λιπαρών που μπορεί να προστατεύουν έναντι των χολόλιθων.
- Δημητριακά ολικής αλέσεως. Επιλέξτε ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι και κριθάρι.
- Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Προτιμήστε αποβουτυρωμένο γάλα, γάλα 1%, τυρί κότατζ και γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά, τα οποία είναι φιλικά προς τη χοληδόχο κύστη.
- Καρύδια. Μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης χολόλιθων στους άνδρες .
photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Το φρούτο που δεν τρώμε συχνά, αλλά ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην απώλεια βάρους
Πάσχα: Πώς θα προστατεύσουμε τα μάτια μας κατά το μαγείρεμα και το ψήσιμο