Το βραδινό τσιμπολόγημα μπορεί να είναι υγιεινό, νόστιμο και να σας καλύπτει απόλυτα τη στιγμή που θέλετε να χαλαρώσετε μπροστά στην τηλεόραση.
Πόσοι δεν είναι εκείνοι που, γυρνώντας κουρασμένοι το βράδυ στο σπίτι, έχουν ως συνήθεια να χαλαρώνουν στον καναπέ και να «κρατσανίζουν» διάφορα… Εκείνοι και εκείνες που, μόλις κοιμίσουν τα παιδιά, βρίσκουν «καταφύγιο» στο αγαπημένο τους τσιμπολόγημα.
Η αλήθεια είναι ότι είναι πολλοί. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη βιβλιογραφία, το βραδινό τσιμπολόγημα είναι πολύ συχνό φαινόμενο και συνήθως συνοδεύεται με όχι και τόσο υγιεινές διατροφικές επιλογές.
Σύμφωνα με μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, το βιολογικό μας ρολόι είναι η αιτία που αυξάνεται η πείνα και η λαχτάρα για γλυκά, υδατάνθρακες και αλάτι μετά το απόγευμα.
Ρυθμίζει την όρεξή μας, ώστε να πεινάμε περισσότερο από το απόγευμα και μετά, ως μηχανισμό επιβίωσης για να προσλάβουμε και να αποθηκεύσουμε ενέργεια για τις ώρες του ύπνου, που θα ακολουθήσουν.
Λόγω αυτής της βιολογικής ρύθμισης της όρεξής μας, στους περισσότερους υπάρχει η τάση για παράλειψη των γευμάτων της ημέρας (π.χ. του πρωινού), με προτίμηση στα απογευματινά και τα βραδινά γεύματα. Παράλληλα, για πολλούς το φαγητό είναι ένα μέσο εκτόνωσης και χαλάρωσης μετά από μια κουραστική ημέρα.
Τι κάνουμε, λοιπόν, όταν θέλουμε να τσιμπολογήσουμε το βράδυ βλέποντας μια ταινία ή απλά χαλαρώνοντας;
Λύση 1η
Κόψτε φρούτα σε ροδέλες, πασπαλίστε τα με μπόλικη κανέλλα και έχετέ τα ως ένα ελαφρύ και υγιεινό σνακ.
Φτιάξτε σπιτικά ποπ κορν. Πάρτε από το σούπερ μάρκετ ή από ένα κατάστημα με είδη διατροφής σπόρους καλαμποκιού. Σε ένα κατσαρολάκι ρίξτε ελάχιστο λάδι, ρίξτε τους σπόρους και ανοίξτε το μάτι της κουζίνας, κλείνοντας το καπάκι. Θα αρχίσουν να ακούγονται οι σπόροι, που ανοίγουν και χτυπάνε πάνω στο καπάκι. Όταν σταματήσει ο θόρυβος, ανοίξτε το καπάκι και σερβίρετε.
Αν θέλετε κάτι γλυκό, φτιάξτε ένα ρόφημα κακάο. Βάλτε μόνο μια κουταλιά κακάο σε σκόνη και, αν θέλετε, ελάχιστο γάλα, χωρίς ζάχαρη. Το ρόφημα μας δίνει τη δυνατότητα να το απολαμβάνουμε περισσότερη ώρα, καλύπτοντας, έτσι, για μεγαλύτερο διάστημα το αίσθημα του γλυκού.
Χάρης Γεωργακάκης,
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,
Vice President of the Hellenic Foundation of Cardiovascular Health and Nutrition
email: hgeorgakakis@gmail.com
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο αποφρακτικής πνευμονοπάθειας η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία;
Απίστευτο! 38χρονος από το Αγρίνιο κατάπιε αγκίστρι που ήταν μέσα σε χταπόδι