Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Στο επίκεντρο μεγάλης έρευνας το βούτυρο και τα φυτικά έλαια

voytyro

Στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος είναι και πάλι το βούτυρο και τα φυτικά έλαια, μετά από μεγάλη έρευνα που εγινε στις ΗΠΑ.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο JAMA Internal Medicine, μια ομάδα ερευνητών εξέτασε δεδομένα από τρεις ξεχωριστές σημαντικές μελέτες υγείας που περιλάμβαναν πληροφορίες από 221.054 συμμετέχοντες. Κάθε τέσσερα χρόνια, κάθε συμμετέχων ανέφερε πόσο συχνά έτρωγε συγκεκριμένα τρόφιμα, σε μια περίοδο άνω των 30 ετών .

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα, οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο βούτυρο και φυτικό λάδι κατανάλωνε κάθε συμμετέχων. Εξέτασαν διάφορα τρόφιμα και παρασκευάσματα, όπως τηγανητά, ψητά κ.λπ. για να εκτιμηθούν οι ποσότητες και η συχνότητα κατανάλωσης. Κατέγραψαν επίσης ποιοι συμμετέχοντες πέθαναν και γιατί.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν το περισσότερο βούτυρο είχαν 15% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από την ομάδα που ανέφερε ότι το έτρωγε λιγότερο. Ταυτόχρονα, οι μεγαλύτεροι καταναλωτές φυτικών ελαίων διέτρεχαν 16% λιγότερο κίνδυνο θανάτου από την ομάδα που έτρωγε τα λιγότερα.

Στη συνέχεια, η ομάδα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα για να καθορίσει πώς μπορεί να είναι τα αποτελέσματα μιας διατροφικής αλλαγής. Τελικά, αυτό έφερε παρόμοια αποτελέσματα.

“Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το μέγεθος της συσχέτισης που βρήκαμε: Είδαμε 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου όταν διαμορφώσαμε την εναλλαγή βουτύρου με φυτικά έλαια στην καθημερινή διατροφή. Αυτό έχει πολύ μεγάλη επίδραση στην υγεία”, δήλωσε ο Yu Zhang , PHD, βοηθός ερευνητής στο Channing Division of Network Medicine στο Brigham and Women’s Press Release and the Hospital.

Πρέπει να καταργήσουμε εντελώς το βούτυρο;

«Δεν προτείνουμε στους ανθρώπους να αποφεύγουν εντελώς το βούτυρο, αλλά συνιστούμε ότι ακόμη και μια μικρή μείωση του βουτύρου με αντικατάστασή του με φυτικά έλαια σε μια καθημερινή διατροφή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ σημαντικά, μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία», είπε ο Zhang στο CNN.

Ενώ άλλα έλαια εξακολουθούν να περιέχουν λίπη, το βούτυρο δεν έχει μερικά από τα θετικά της κατανάλωσης φυτικών ή σπορελαίων.

«Το βούτυρο έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, περίπου τα 2/3 του λίπους, και δεν περιέχει σχεδόν κανένα από τα ωφέλιμα, απαραίτητα πολυκορεσμένα λίπη», δήλωσε στο CNN ο Walter Willett , PhD, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard TH Chan School of Public Health και ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Ζυγωματικά: Γιατί η ανόρθωσή τους μας δείχνει νεότερους;

Τα μωρά της πανδημίας γίνονται 5 ετών – Τι δείχνει μεγάλη έρευνα για την ανάπτυξή τους

Exit mobile version