Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Σαρακοστιανό τραπέζι: Τι πρέπει να προσέξουμε στην αγορά θαλασσινών

Sarakostiano trapezi

Η επιλογή των τροφίμων για το Σαρακοστιανό τραπέζι, η μεταφορά και αποθήκευσή τους στο σπίτι, ειδικά όσων χρειάζονται ψύξη το συντομότερο δυνατό (όπως για παράδειγμα τα αλιεύματα, που από τη φύση τους είναι ευαλλοίωτα), οι προσεκτικοί χειρισμοί για την προετοιμασία τους αποτελούν σημαντικές πρακτικές για την ασφάλειά μας και για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Γενικά, οι καταναλωτές, είναι καλό να έχουν πάντα στο μυαλό τους πόσο σημαντικό είναι να συμβουλεύονται τις ενδείξεις της συσκευασίας. Αν υπάρχει κάποια αλλεργία, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην ένδειξη αλλεργιογόνων συστατικών, τα οποία αναγράφονται υποχρεωτικά. Στα κατεψυγμένα αλιεύματα,που θα αγοράσετε για το Σαρακοστιανό τραπέζι, πρέπει πάντα να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης, που καταψύχθηκε το προϊόν.

Οδηγίες ΕΦΕΤ για το Σαρακοστιανό τραπέζι 

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΦΕΤ, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να αναγνωρίζουμε τα φρέσκα αλιεύματα και να διασφαλίζουμε ότι τα τρόφιμα αυτά παραμένουν ασφαλή, από τη μεταφορά μέχρι και την ορθή αποθήκευσή τους στο σπίτι.

Κατά την περίοδο της Σαρακοστής, όπου οι νηστίσιμες συνήθειες και τα θαλασσινά αποτελούν βασικά εδέσματα, πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα τη διαχείριση τους. Είναι ουσιώδες να ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την αποθήκευση: τα θαλασσινά που πρόκειται να καταναλωθούν εντός δύο ημερών πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο, ενώ τα υπολειπόμενα να καταψύχονται με τη χρήση ειδικών σακουλών τροφίμων.

Επιπλέον, για να αποτραπεί η διασταυρούμενη μόλυνση, τα ωμά οστρακοειδή πρέπει να διατηρούνται μακριά από φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Στον χειρισμό των τροφίμων, είναι απαραίτητο να διατηρούνται τα οικιακά σκεύη καθαρά και να χρησιμοποιείται ξεχωριστός εξοπλισμός για τα θαλασσινά, το ωμό κρέας και τα πουλερικά. Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση της ασφάλειας και στην αποφυγή μεταφοράς βακτηρίων μεταξύ διαφορετικών τροφίμων.
Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Όταν επιλέγετε νωπά κεφαλόποδα, ελέγξτε ότι:

Δεν διαθέτουν ξένη ή δυσάρεστη οσμή, όπως αμμωνία, αλλά έχουν την χαρακτηριστική μυρωδιά της θάλασσας.

Η επιφάνεια του σώματος είναι υγρή και λαμπερή, ενώ οι πλοκάμιες δοκιμάζονται αν είναι ανθεκτικές σε ελαφρύ τράβηγμα.

Η σάρκα είναι συμπαγής και ελαστική, ενώ τα μάτια είναι καθαρά και ζωντανά χωρίς κηλίδες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις διαφορές μεταξύ καλαμαριών και θράψαλων, ώστε να μπορείτε να τα διακρίνετε – τα καλαμάρια διαθέτουν ρομβοειδές πτερύγιο που επεκτείνεται κατά μήκος του σώματός τους, ενώ στα θράψαλα το πτερύγιο έχει τριγωνική και πιο πλατυσμένη μορφή. Επιπλέον, τα καλαμάρια έχουν δύο επιμήκη πλοκάμια σε σύγκριση με τα υπόλοιπα οκτώ, τα οποία έχουν ομοιόμορφο μήκος.

Τα κατεψυγμένα κεφαλόποδα πρέπει να μην παρουσιάζουν αλλοίωση στο χρώμα και συνήθως καλύπτονται από πάγο. Μετά την απόψυξη, το προϊόν θα πρέπει να διατηρεί το φυσιολογικό του χρώμα και οσμή.

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Όταν αγοράζετε νωπά οστρακοειδή με κέλυφος, επιλέξτε εκείνα που:

Έχουν κλειστό κέλυφος ή, εάν είναι ελαφρώς ανοιχτό, να κλείνουν ομαλά με ελάχιστη πίεση.

Το εσωτερικό τους είναι καθαρό και υγρό, χωρίς παράξενες οσμές.

Για αποψυγμένα οστρακοειδή, ελέγξτε ότι η σάρκα διατηρεί τη φρεσκάδα και τη θάλασσα οσμή της.

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα μαλακόστρακα είναι διαθέσιμα ως νωπά, κατεψυγμένα ή αποψυγμένα προϊόντα. Κατά την αγορά νωπών μαλακόστρακων, βεβαιωθείτε ότι:

Δεν έχουν δυσάρεστη οσμή, αλλά έχουν τη φυσική μυρωδιά της θάλασσας.

Τα πόδια τους είναι στερεά και προσκολλημένα, ενώ η επιφάνεια του σώματος είναι σφιχτή και διαφανής.

Τα μάτια και οι κεραίες παρουσιάζουν αντανακλαστική κίνηση, υποδεικνύοντας ότι το προϊόν είναι ζωντανό.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Τι να φάτε πριν από μία έξοδο για ποτό

Άμεσες διατροφικές λύσεις μετά από ένα βαρύ γεύμα

Exit mobile version