Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Διαχειριστείτε καλύτερα το βάρος σας με δημητριακά ολικής άλεσης 

dimitriaka-olikis
Τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Προμηθεύουν τον οργανισμό μας με ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που συμβάλουν στην καλή υγεία και την καθημερινή μας ευεξία. Παράλληλα μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρούμε και ένα υγιές σωματικό βάρος.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στον συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, τα οποία μας βοηθούν να μην πεινάμε και να χορταίνουμε καλύτερα. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τους ακριβείς μηχανισμούς μέσω των οποίων τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως μπορεί να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού μας βάρους.

Yδατάνθρακες αργής πέψης και φυτικές ίνες

Βασικό τους συστατικό είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες αργής πέψης και απορρόφησης, ενώ εμπεριέχουν και σημαντικά ποσά φυτικών ινών. Τα εν λόγω συστατικά συμβάλλουν στην ομαλή μεταγευματική απόκριση του σακχάρου και δεν προκαλούν απότομες αυξομειώσεις αυτού μετά από την κατανάλωση ενός γεύματος με δημητριακά ολικής άλεσης, Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χορταίνουμε πιο εύκολα και καλύτερα και να αποφεύγουμε το ακατάστατο τσιμπολόγημα στο υπόλοιπο της ημέρας.
Φυσικά εκτός από το όφελος σε επίπεδο κορεσμού, που αναφέρθηκε παραπάνω, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος και την πρόληψη της εμφάνισης δυσκοιλιότητας, ένα πρόβλημα που μπορεί να δυσχεράνει σημαντικά την προσπάθεια για απώλεια βάρους.

Βιταμίνες

Παράλληλα οπλίζουν τον οργανισμό και το μεταβολισμό μας με ιδιαίτερα πολύτιμα συστατικά όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το σύμπλεγμα βιταμινών Β, τα οποία αποτελούν συστατικά κλειδιά για τις περισσότερες μεταβολικές μας λειτουργίες.
Οι βιταμίνες συμπλέγματος Β αποτελούν μια ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες μέσα από τη διατροφή, καθώς ο οργανισμός δε μπορεί να τις συνθέσει.
Σε αυτές, περιλαμβάνονται η θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), η νιασίνη (βιταμίνη Β3), το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6), η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12. Καθεμιά από τις παραπάνω βιταμίνες παίζει σημαντικό ρόλο σε βασικές μεταβολικές διεργασίες, όπως ο μεταβολισμός των μακροθρεπτικών συστατικών και η παραγωγή ενέργειας.
Με άλλα λόγια, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες ώστε ο οργανισμός να μπορέσει να αξιοποιήσει τους υδατάνθρακες, τα λιπαρά και τις πρωτεΐνες, που λαμβάνονται μέσω της τροφής, για την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας. Τα δημητριακά ολικής άλεσης όπως προαναφέρθηκε αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές βιταμινών συμπλέγματος Β.
Όλα λοιπόν τα παραπάνω συνηγορούν στην άποψη ότι τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής και να συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού μας βάρους. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι χρειάζεται σωστή επιλογή δημητριακών, ούτως ώστε να πληρούν τις ως άνω προδιαγραφές, να έχουν χαμηλά λιπαρά και φυσικά να είναι ολικής. Για καλύτερο λοιπόν αποτέλεσμα φροντίστε να επιλέξτε δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης που έχουν την ολική άλεση (π.χ σιτάρι ολικής άλεσης) σαν πρώτο συστατικό, να περιέχουν συγκριτικά χαμηλότερα σάκχαρα και χαμηλότερα λιπαρά σε σχέση με άλλα.
Επιπρόσθετα, αν είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο και σίδηρο, αποτελούν ακόμα πιο θρεπτική επιλογή. Είτε λοιπόν ως πρωινό μαζί με το γάλα σας είτε ως ένα ελαφρύ βραδινό με ένα γιαούρτι μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό σύμμαχο στην απώλεια αλλά και τη διατήρηση του βάρους.
Χάρης Γεωργακάκης,
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,
Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής
email: hgeorgakakis@gmail.com
photo shutterstock

Διαβάστε επίσης

Η Κάρπαθος στους 10 πλέον ανερχόμενους προορισμούς για το 2025
Έξαλλοι οι γιατροί με τη νέα εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
Exit mobile version