Το kale ή κατσαρό λάχανο και το σπανάκι είναι παρόμοια σε εμφάνιση, γεύση και θρεπτικά συστατικά, αλλά δεν είναι καθόλου ίδια.
Το kale ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά και είναι στην ίδια οικογένεια με το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα λάχανα και τη ρόκα — ενώ το σπανάκι είναι στην ίδια οικογένεια με το σέσκουλο και τα παντζάρια.
Η εποχή του kale είναι συνήθως από τον Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο, ενώ το σπανάκι είναι στην εποχή του στις αρχές της άνοιξης έως τα μέσα του καλοκαιριού. Φυσικά, και τα δύο είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο στο σούπερ μάρκετ.
Τόσο το kale όσο και το σπανάκι είναι διατροφικές δυνάμεις, αλλά υπερέχουν σε διαφορετικά σημεία:
Kale – κατσαρό λάχανο
Οι διατροφικές ιδιότητες του kale για 1 φλιτζάνι (20,6 γραμμάρια) σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA)
Μακροθρεπτικά συστατικά
Θερμίδες: 7 θερμίδες
Ολικά λιπαρά: 0 g
Κορεσμένα λιπαρά: 0 g
Χοληστερόλη: 0 mg
Υδατάνθρακες: 1 g
Φυτικές ίνες: 1 g
Ζάχαρη: 0 g
Πρωτεΐνες: 1 g
Μικροθρεπτικά συστατικά:
Ασβέστιο: 4 mg
Κάλιο : 2 mg
Νάτριο: 11 mg
Σίδηρος: 2 mg
Βιταμίνη Α: 6 mcg
Βιταμίνη C RAE: 22 mg
Βιταμίνη D: 0 mcg
Το κατσαρό λάχανο έχει λοιπόν, λίγες θερμίδες, είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες και έχει κάποιες φυτικές ίνες, σίδηρο και ασβέστιο .
Επίσης, είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, όπως βήτα-καροτίνη και φλαβονοειδή, είναι καλή πηγή βιταμινών Κ και Α.
Σπανάκι
Οι διατροφικές ιδιότητες του σπανακιού για 1 φλιτζάνι (30 γραμμάρια) σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA):
Μακροθρεπτικά συστατικά
Θερμίδες : 7
Ολικά λιπαρά: 0 g
Κορεσμένα λιπαρά : 0 g
Χοληστερόλη: 0 mg
Υδατάνθρακες: 1 g
Διαιτητικές ίνες: 1 g
Συνολικά σάκχαρα: 0 g
Πρωτεΐνες: 1 g
Μικροθρεπτικά συστατικά
Ασβέστιο: 2 mg
Κάλιο: 4 mg
Νάτριο: 24 mg
Σίδηρος: 5 mg
Βιταμίνη Α: 16 mcg RAE
Βιταμίνη C: 9 mg
Βιταμίνη D: 0 mcg
Το σπανάκι είναι μια φυσική τροφή χαμηλών θερμίδων και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες με μερικές φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, μαζί με κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνες.
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο, είναι γεμάτο με μαγνήσιο και φυλλικό οξύ, ενώ παρέχει τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
Ποιο είναι πιο υγιεινό από το άλλο;
Το πιο υγιεινό λαχανικό είναι το λαχανικό που επιλέγετε να φάτε, αλλά το λάχανο και το σπανάκι έχουν κάποια ξεχωριστά διατροφικά οφέλη.
Η πιο υγιεινή επιλογή εξαρτάται από τις συγκεκριμένες διατροφικές σας ανάγκες. Το kale είναι υψηλότερο σε βιταμίνη C, ενώ το σπανάκι έχει περισσότερο σίδηρο και μαγνήσιο. Το κατσαρό λάχανο είναι μια εξαιρετική επιλογή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού με τη βιταμίνη C που έχει, ενώ το σπανάκι είναι ιδανικό για όσους θέλουν να υποστηρίξουν τη μυϊκή λειτουργία ή τα επίπεδα ενέργειας λόγω της περιεκτικότητάς του σε σίδηρο.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Άδωνις: Το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης λειτουργεί ομαλά
Τα βαριά σκουλαρίκια προκαλούν πόνο και τεντώνουν τα αυτιά – Υπάρχουν λύσεις;