Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Ποιες τροφές έχουν την κόκκινη βαφή “red 3” που απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ

chrostiki-oysia

Η κόκκινη βαφή red 3 που απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ, είναι σε πολλά προϊόντα, χωρίς να προσθέτει τίποτα στη γεύση, παρά μόνο το κόκκινο ή ροζ ζωηρό χρώμα.

Σύμφωνα με μια ανάλυση του FDA, την κόκκινη βαφή red 3 μπορούμε να τη βρούμε σε:

Στην προειδοποίησή του, ο FDA τόνισε ότι οι μελέτες δεν έχουν συνδέσει την κόκκινη βαφή 3 με τον καρκίνο σε ανθρώπους, παρά μόνο σε πειραματόζωα.

«Αυτά τα νέα δεν προκαλούν έκπληξη, διότι ο νόμος για τα φάρμακα και τα καλλυντικά για τα τρόφιμα απαγορεύει την έγκριση πρόσθετων χρωμάτων που έχουν βρεθεί ότι προκαλούν καρκίνο σε ανθρώπους ή ζώα και η κόκκινη βαφή Νο. 3 έχει βρεθεί ότι προκαλεί καρκίνο σε αρσενικούς αρουραίους υπό ορισμένες συνθήκες», ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Wade Syers, ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. «Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κόκκινη βαφή Νο. 3 προκαλεί καρκίνο στους ανθρώπους».

Ωστόσο, υπάρχει μία ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις της κόκκινης βαφής 3 στα παιδιά. Το πρόσθετο χρωστικό συνδέθηκε με προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά και μια έκθεση  του 2021 από το Γραφείο Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης Κινδύνων Υγείας στην Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι τα παιδιά που κατανάλωναν κόκκινη βαφή 3 μαζί με άλλες βαφές τροφίμων, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν υπερκινητικότητα και προβλήματα εστίασης.

«Δεν καταναλώνουμε πολύ κόκκινη βαφή Νο. 3 κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, μιας εβδομάδας ή ενός μήνα και δεν νοείται σύγκριση της πρόσληψής μας με αυτή των αρουραίων σε μελέτες», λέει. «Πιο σημαντική ανησυχία θα πρέπει να είναι οι εκπομπές ρύπων από φορτηγά και αυτοκίνητα, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας στα σχολεία και η κατανάλωση κυρίως πρόχειρου φαγητού».

Δεν υπάρχει λόγος πανικού για το πρόσθετο προς το παρόν. «Οι κατασκευαστές θα πρέπει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2027 να αφαιρέσουν την κόκκινη βαφή Νο. 3 από τα προϊόντα διατροφής τους», επισημαίνει ο Syers.

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος άνοιας με την καθημερινή κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος

Ατύχημα με το ασανσέρ του Ερυθρού Σταυρού: Τι έδειξε η έρευνα, τι είπε ο Άδωνις στη Βουλή

Exit mobile version