Μήπως νιώθεις λιγούρα για γλυκά μετά το κυρίως γεύμα σου; Μήπως δυσκολεύεσαι να παραλείψεις το επιδόρπιο ή βασίζεσαι σε ροφήματα καφέ με προσθήκη ζάχαρης για μια απογευματινή απόλαυση;
Αν απάντησες ναι σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις, δεν είσαι ο μόνος/η, αναφέρει ο Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας. Μια μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Appetite που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2017 φανέρωσε πως, το 86% των σνακ που ανέφεραν οι εθελοντές ότι καταναλώνουν συνήθως ήταν ενεργειακά πυκνά. Μάλιστα, τα πιο συχνά αναφερόμενα από αυτά περιείχαν σοκολάτα.
Σίγουρα έχεις ακούσει ή έχεις διαβάσει ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με διάφορες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, τα καρδιομεταβολικά νοσήματα και η τερηδόνα.
Πέραν αυτών, γνωρίζεις πως υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη φαίνεται να είναι εξίσου εθιστική με κάποια ναρκωτικά του δρόμου, με παρόμοια αποτελέσματα στον εγκέφαλο(!);. Βέβαια, το γεγονός αυτό βρίσκεται, ακόμη, υπό διερεύνηση, καθώς υπάρχουν μελέτες με αντικρουόμενα αποτελέσματα. Χρειάζεται ισορροπία και περισσότερο σημαντικό είναι να μάθεις να διαχειρίζεσαι σωστά τη ζάχαρη στην καθημερινότητά σου και όχι να την δαιμονοποιείς.
Δεν μπορώ να το διαχειριστώ
Ωστόσο, στη διαιτητική μου πράξη συναντώ σχεδόν καθημερινά ανθρώπους που αδυνατούν να περιορίσουν τη ζάχαρη στην καθημερινότητά τους. Νιώθεις κι εσύ το ίδιο; Αν η πρώτη απάντηση που πέρασε από το μυαλό σου είναι “ΝΑΙ”, τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο οδηγό.
Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις περισσότερα για τη γλυκιά γεύση και για το πως μπορεί να γίνει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Γιατί θέλω να φάω γλυκά;
Η γλυκιά γεύση είχε ιδιαίτερη θέση στη ζωή του ανθρώπου από την προϊστορία. Ο πρωτόγονος άνθρωπος προτιμούσε την γλυκιά γεύση και απωθούσε την πικρή γεύση ως απόκριση στο αίσθημα επιβίωσης, έτσι ξεχώριζε τα δηλητηριώδη φυτά από τα μη.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αποζητάς τα γλυκά.
Η γλυκιά γεύση είναι έμφυτη και η πρώτη που προτιμούν οι άνθρωποι από τη γέννησή τους.
Οι υδατάνθρακες διεγείρουν την απελευθέρωση της χημικής ουσίας σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία είναι ένας νευροδιαβιβαστής με πολλές λειτουργίες στον οργανισμό, με κυριότερες τη ρύθμιση της διάθεσης και της όρεξης.
Ποιότητα Υδατανθράκων και Απορρόφηση
Η κατανάλωση υδατανθράκων (μάλιστα γρήγορα απορροφήσιμων, όπως η ζάχαρη) αυξάνουν την παραγωγή στην σεροτονίνη. Ωστόσο, η αύξηση, αυτή, φαίνεται να είναι προσωρινή.
Η γλυκιά γεύση, επίσης, απελευθερώνει ενδορφίνες που μας ηρεμούν και προσφέρουν μια φυσική “χαλάρωση”.
Ας δούμε όμως, τους κυριότερους παράγοντες, εξαιτίας των οποίων στρεφόμαστε προς τα γλυκά.
- Έλλειψη Θρεπτικών Συστατικών στον Οργανισμό σου
- Έχει αναφερθεί ότι οι ελλείψεις σε ορισμένα μέταλλα
- ο ψευδάργυρος
- το χρώμιο
- ο σίδηρος
- το ασβέστιο
- το μαγνήσιο
- μπορούν να οδηγήσουν στην αναζήτηση της ζάχαρης.
Αξίζει να δοθεί λίγη παραπάνω σημασία στο μαγνήσιο καθώς, βοηθά στη μετατροπή της γλυκόζης που λαμβάνουμε από την τροφής μας σε ενέργεια. Έτσι, οποτεδήποτε αισθάνεσαι πιο υποτονικός/η και κουρασμένος/η, φυσικά το σώμα σου ποθεί αυτές τις γρήγορες πηγές ενέργειας, που τείνουν να είναι αυτές οι τροφές με ζάχαρη.
Διατροφικό Tip
Η κατανάλωση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών χρειάζεται σύνεση, αναφέρει ο κ. Παπαχρήστος. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο Μικροβίωμα του Εντέρου.
Επιπλέον, έχει φανεί ότι μπορούν, δυνητικά, να αυξήσουν την όρεξη ενός ατόμου για πραγματική ζάχαρη, παρεμβαίνοντας στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η γλυκόζη στον οργανισμό. Σίγουρα, όμως, χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Τα καλύτερα και τα χειρότερα γλυκαντικά για την υγεία
Σιμιγδάλι: Τα άγνωστα οφέλη για την υγεία