Τα νεφρά δοκιμάζονται από τη διατροφή και από όσα πίνουμε και όταν καταναλώνουμε κάποιες τροφές κάνουν μία υπερπροσπάθεια, που μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει επιπτώσεις.
Για να διατηρήσετε τα νεφρά υγιή, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν ορισμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται για να μην ταλαιπωρείται αυτά τα δύο πολύτιμα όργανα:
1. Αναψυκτικά
Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Νεφρού των ΗΠΑ, τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να συμβάλουν στην παχυσαρκία, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει σε υποκείμενα ζητήματα υγείας όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, οι δύο κύριες αιτίες νεφρικής νόσου.
2. Αλλαντικά
Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αλάτι, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα αλλαντικά περιέχουν επίσης πρόσθετα όπως κορεσμένα λίπη, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και πρόσθετη ζάχαρη, ενώ εξακολουθούν να στερούνται σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Νεφρού.
Εάν δυσκολεύεστε να τα κόψετε από τη διατροφή σας, επιλέξτε αλλαντικά από γαλοπούλα ή κοτόπουλο με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
3. Κονσερβοποιημένα τρόφιμα
Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
Δεν είναι ένα φυσικό αλάτι όπως ένα θαλασσινό αλάτι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία – είναι το ιωδιούχο αλάτι που χρησιμοποιείται συνήθως για τη συντήρηση αυτών των τροφίμων.
Επιλέξτε προϊόντα με χαμηλό νάτριο και στραγγίξτε καλά πριν τα καταναλώσετε.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Γ. Παππάς: 7 δεδομένα για τον μεταπνευμονοϊό, για να μην γίνονται παρανοήσεις