Τα 100 καλύτερα πιάτα στον κόσμο ανέδειξε το Taste Atlas για την περίοδο 2024-2025 και από την λίστα δεν μπορούσαν να λείπουν παραδοσιακά ελληνικά φαγητά.
Ο γαστρονομικός οδηγός που πρόσφατα ανακήρυξε την ελληνική κουζίνα ως την καλύτερη στον κόσμο για τη σεζόν 2024-2025, ανακοίνωσε τα 100 καλύτερα πιάτα στον κόσμο. Οι υπεύθυνοι του Taste Atlas εξέτασαν περισσότερες από 367.000 έγκυρες αξιολογήσεις για 11.258 πιάτα στη βάση δεδομένων του.
Τα 3 καλύτερα πιάτα
Πρώτο στη λίστα αναδείχθηκε το lechona από την Κολομβία με βαθμολογία 4,78 στα 5.
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτελείται από ψητό γουρούνι γεμιστό με κρεμμύδια, φρέσκα βότανα και διάφορα μπαχαρικά. Ψήνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό και ζουμερό και παρασκευάζεται συνήθως σε γιορτές και πανηγύρια, καθώς βγαίνουν μέχρι και 100 μερίδες.
Στην 2η θέση αναδείχθηκε η πιο εμβληματική γαστρονομική δημιουργία της Ιταλίας, η αυθεντική πίτσα Napoletana με βαθμολογία 4,75 στα 5, ενώ στην τρίτη θέση το Picanha, το μοσχαρίσιο κρέας που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και πολύτιμο στη Βραζιλία (4,69 στα 5).
Τα δύο ελληνικά φαγητά στη λίστα του Taste Atlas
Στη 16η θέση της λίστας τα παϊδάκια
«Τα αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που είναι δημοφιλές σε όλη τη χώρα και συνήθως τρώγεται ως κύριο πιάτο. Συνήθως μαρινάρονται σε διάφορους συνδυασμούς ελαιόλαδου, χυμού λεμονιού και διαφόρων φρέσκων βοτάνων πριν ψηθούν στη σχάρα σε παραδοσιακές ψησταριές με κάρβουνα. Συνδυάζονται με πατάτες, σαλάτες ή ένα δροσιστικό τζατζίκι» αναφέρει ο γαστρονομικός οδηγός, δίνοντας βαθμολογία 4,56 στα 5.
Το κλέφτικο στην 57η θέση της λίστας του Taste Atlas
Όσο για το κλέφτικο, το οποίο βρέθηκε στην 57η θέση με 4,47 στα 5, σημειώνει: «Το κλέφτικο είναι ένα τυπικό ελληνικό πιάτο που παρασκευάζεται συνήθως σε εορταστικές εκδηλώσεις και γιορτές, αποτελούμενο από ένα ζουμερό κομμάτι αρνίσιου ή κατσικίσιου κρέατος που τυλίγεται σε αλουμινόχαρτο και ψήνεται σε κλειστούς φούρνους.
»Το όνομα προέρχεται από τους Κλέφτες, τους ορεινούς αντάρτες της Ελληνικής Επανάστασης, οι οποίοι μαγείρευαν το φαγητό κάτω από τη γη, ώστε να μη διαφεύγουν αρώματα ή ατμοί, καθώς θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις θέσεις τους. Σήμερα, το κρέας μαγειρεύεται αργά σε μπολ, ώστε να παραμένει ζουμερό και να ξεκολλάει από το κόκαλο.
»Το κλέφτικο μαγειρεύεται συνήθως με πατάτες, που απορροφούν τους γευστικούς χυμούς του κρέατος. Άλλα συνοδευτικά μπορεί να περιλαμβάνουν κόκκινες πιπεριές και ντομάτες. Συνιστάται να συνοδεύετε το πιάτο με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο πλάι».
Δείτε εδώ τα 100 πιάτα που ανέδειξε το Taste Atlas ως τα καλύτερα του κόσμου
Photo: shutterstock
Διαβάστε επίσης
Συνάντηση Άδωνι με φαρμακευτικές: Το clawback, το σύμφωνο συνεργασίας και ο προϋπολογισμός
Αυτό το κοινό λάθος θα μπορούσε να είναι ο λόγος, που το κέικ σας είναι στεγνό