Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Μονοφαγία: Όταν οι εμμονές στο φαγητό κρύβουν παγίδες

monofagia kai diaita

Η μονοφαγία αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες δίαιτες για γρήγορο αδυνάτισμα. Το να τρώει δηλαδή κανείς το ίδιο φαγητό για αρκετές ημέρες όπως π.χ. μόνο ψάρι ή κοτόπουλο.

Τις περισσότερες φορές η μονοφαγία οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους πολύ γρήγορα, λόγω της χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που γυρίζουν την πλάτη τους σε αρκετές ομάδες τροφίμων, απλώς επειδή δεν τους αρέσουν, με αποτέλεσμα να τρέφονται μόνο με ζυμαρικά ή μόνο με κρέας κι έτοιμα φαγητά. Η εμμονή σε συγκεκριμένες τροφές και ο αποκλεισμός άλλων από το καθημερινό τραπέζι εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία. Η ποικιλία στη διατροφή είναι σημαντική και άκρως αναγκαία, αναφέρουν οι διαιτολόγοι.

Μονοφαγία – Οι βλαβερές συνέπειες της 

Τι και αν αρκετοί πιστεύουν πως η μονοφαγία είναι από τις καλύτερες μεθόδους για γρήγορο κι εύκολο αδυνάτισμα; Οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι διαφωνούν, χωρίς να αφήνουν το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης. «Οι μονότοτονες δίαιτες- το να τρώει δηλαδή κάποιος, για παράδειγμα, μόνο κοτόπουλο σε όποια ποσότητα θέλει- προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού, ακριβώς επειδή ο άνθρωπος βαριέται να τρώει το ίδιο φαγητό κάθε μέρα, με αποτέλεσμα να μειώνει τις μερίδες», τονίζει η διαιτολόγος, Ilana Muhlstein MS, RDN

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που η μονοφαγία οδηγεί εν τέλει σε βουλιμικά επεισόδια. Όσο για τις επιπτώσεις στην υγεία, η Muhlstei, εξηγεί πως μπορεί να μην είναι αμέσως ορατές, κάνουν όμως την εμφάνισή τους σε βάθος χρόνου. «Εάν κάποιος, παραδείγματος χάριν, έχει αποκλείσει από τη διατροφή του το ασβέστιο, τότε σίγουρα θα πάσχει μελλοντικά από οστεοπόρωση. Μπορεί βέβαια η ασθένεια να μην εκδηλωθεί αμέσως, όταν όμως συμβεί η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Και υπάρχουν βεβαίως και τα υποκλινικά συμπτώματα – όταν δηλαδή οι άνθρωποι λαμβάνουν μικρότερη ποσότητα θρεπτικών στοιχείων από τις συνιστώμενες δόσεις- τα οποία ναι μεν μπορεί να αργήσουν να εμφανιστούν (ίσως και μία δεκαετία), το σίγουρο όμως είναι ότι θα “χτυπήσουν”», συμπληρώνει η Muhlstein.

Η μονοφαγική δίαιτα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορεί να οδηγήσει τελικά στο αντίθετο επιθυμητό αποτέλεσμα, με συνεχείς αυξομειώσεις του βάρους. Η μονοφαγία έχει σημαντική επίδραση στο βασικό μεταβολικό ρυθμό του ατόμου.

Photo Shutterstock

Κώδωνας κινδύνου από δύο ΜΚΟ για «γενικευμένη μόλυνση» με υδράργυρο του τόνου σε κονσέρβα στην Ευρώπη

Γλυκοπατάτα για κάλιο, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά

Exit mobile version