Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Η διατροφική αξία των αυγών και η συνεισφορά στην υγεία

Η συνεισφορά των αυγών στην διατροφή και την υγεία μας

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, οι λάτρεις των αυγών σε όλο τον κόσμο γιορτάζουμε για μία ακόμα χρονιά τη δύναμη των αυγών και πώς αυτά μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους κοντά!

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, που γιορτάζεται τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου κάθε χρόνο, μας προσκαλεί όλους να εκτιμήσουμε και να τιμήσουμε την εξαιρετική συνεισφορά των αυγών στην διατροφή και την καθημερινότητά μας.

Τα αυγά έχουν μια μοναδική ικανότητα να ενώνουν οικογένειες και ανθρώπους, καθώς αποτελούν βασικό στοιχείο σε αμέτρητες κουζίνες, σε κάθε ήπειρο. Από τη ντελικάτη Κις Λορέν στη Γαλλία μέχρι το Ταμάγκο Σούσι στην Ιαπωνία και τις ομελέτες που οι Έλληνες τόσο αγαπάμε, τα αυγά έχουν κεντρικό ρόλο στα γεύματα που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά. Μέσω της απόλαυσης των αυγών, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν να βρουν
κοινό έδαφος και μια αίσθηση σύνδεσης.

Επιπλέον, τα αυγά είναι μια περιβαλλοντικά βιώσιμη και φθηνή ζωική πρωτεΐνη, που ενώνει τους ανθρώπους στην επιδίωξη ενός πιο υγιούς πλανήτη.

Η συνεισφορά των αυγών στην διατροφή και την υγεία μας

Είτε σε οικογενειακά πρωινά και εορταστικά τραπέζια ή σε γεύματα με φίλους, τα αυγά φέρνουν τους ανθρώπους κοντά, ενισχύοντας τη σύνδεση και την παράδοση. Έτσι, η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού είναι κάτι περισσότερο από μια γιορτή ενός διατροφικού προϊόντος. Είναι μια αναγνώριση των κοινών δεσμών που μας συνδέουν όλους μέσα από την καθολική απήχηση και τα οφέλη των αυγών.

Για την Ελλάδα, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού συμπίπτει με τα δεύτερα
“γενέθλια” της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ), καθώς πριν από δύο χρόνια αναγνωρίστηκε ως Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση στον τομέα των αυγών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπουργική Απόφαση 2997/289011).

Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση

Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, η ΕΔΟΑΠΑ έχει καταφέρει να διευρύνει τη βάση των μελών της, εκπροσωπώντας πλέον περίπου το 50% της παραγωγής και ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό της εμπορίας και μεταποίησης στην Ελλάδα. Ως ισχυρός συνομιλητής και συνεργάτης του Υπουργείου, η ΕΔΟΑΠΑ συνεχίζει να εκπροσωπεί θεσμικά την ελληνική αυγοπαραγωγή και
μεταποίηση, με στόχο την επίτευξη των προτεραιοτήτων που έχουν θέσει τα
μέλη της, οι οποίες είναι:

● η ενίσχυση της παραγωγής στις υφιστάμενες μονάδες,
● η προσέλκυση νέων παραγωγών,
● η ανάπτυξη μεθόδων και μέσων για την βελτίωση των προϊόντων σε όλα τα στάδια παραγωγής και εμπορίας,
● η προάσπιση και προστασία της ελληνικής παραγωγής, όλων των ειδών εκτροφής,
● η ανάληψη πρωτοβουλιών για ολοκληρωμένη και βιώσιμη
παραγωγή, με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον,
● η ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου και
● η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική, πολιτιστική και διατροφική σπουδαιότητα των αυγών και των προϊόντων τους.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

ΕΦΕΤ: Ανάκληση σοκολατένιων αυγών λόγω μη αναγραφής αλλεργιογόνου συστατικού

Ζουν περισσότερο οι βίγκαν; Τι δείχνουν οι τελευταίες μελέτες

Exit mobile version