Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Τροφές που καταστρέφουν τα δόντια

Τροφές που καταστρέφουν τα δόντια

Οι περισσότεροι έχουμε μεγαλώσει με την φράση ότι να μην τρώμε πολλά γλυκά γιατί χαλάνε τα δόντια μας. Παρόλα αυτά, δεν είναι μόνο τα γλύκα που μπορεί να κάνουν κακό στα δόντια.

Μέσα στο στόμα μας ζουν περισσότερα από 700 είδη βακτηρίων από τα οποία μερικά είναι χρήσιμα και άλλα είναι επιβλαβή. Τα επιβλαβή βακτήρια διασπούν τα σάκχαρα από τα τρόφιμα και τα ποτά και τα μετατρέπουν σε οξέα, τα οποία με την πάροδο του χρόνου μπορούν να τραβήξουν τα απαραίτητα μέταλλα από τα δόντια μας και να οδηγήσουν σε τερηδόνα.

Εάν δεν είμαστε προσεκτικοί με τον καθαρισμό, τα βακτήρια μπορούν επίσης να σχηματίσουν μια μαλακή μεμβράνη ή πλάκα στην επιφάνεια των δοντιών μας, η οποία μπορεί να επιδεινώσει αυτή την οξύτητα και να δημιουργήσει ένα ιδανικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό ακόμη περισσότερων βακτηρίων υποστηρίζει η Dr Apoena de Aguiar Ribeiro, παιδοδοντίατρος και μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και εξηγεί πως, όταν μπαίνουμε στη διαδικασία να αξιολογήσουμε εάν ένα γεύμα ή ποτό κάνει κακό στα δόντια μας, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν δύο βασικά ζητήματα: την σύνθεσή του και την ποιότητά του.

Τροφές που καταστρέφουν τα δόντια

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί -μια πλούσια πηγή βιταμίνης C και άλλων θρεπτικών συστατικών- σας κάνουν καλό με πολλούς τρόπους. Αλλά όχι όταν πρόκειται για τα δόντια σας, αναφέρει η Dr Allison Ford Messina, από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Το σμάλτο, το σκληρό, εξωτερικό στρώμα των δοντιών σας, είναι ευαίσθητο στη φθορά και τη διάβρωση. Ο χυμός γκρέιπφρουτ και λεμονιού, ειδικότερα, είναι ιδιαίτερα όξινοι και μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών με την πάροδο του χρόνου.

Πίκλες

Το οξύ (που συνήθως παρέχεται από το ξύδι) είναι απαραίτητο για τη διαδικασία του παστώματος. Είναι αυτό που δίνει στα τουρσιά την ξινή, αλμυρή γεύση τους – και είναι αυτό που τα καθιστά δυνητικά επικίνδυνα για το σμάλτο των δοντιών. Μελέτες έχουν εξηγήσει ότι η τακτική κατανάλωση ξυδιού ή τουρσιών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διάβρωση των δοντιών. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς δεν τρώμε πίκλες τόσο συχνά και το να τις τσιμπολογάμε κάθε τόσο δεν είναι πιθανό να επηρεάσει την υγεία των δοντιών σας, σημειώνει η Dr. Messina.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τα φυλλώδη λαχανικά και άλλες τροφές πλούσιες σε ίνες προάγουν την καλή πέψη και τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης. Δεν κάνουν όμως καλό στα δόντια, κυρίως επειδή απαιτούν πολύ μάσημα. Τρώγοντας ένα μπολ με σπανάκι ή φασόλια είναι σαν να περνάτε τα δόντια σας από πλυντήριο αυτοκινήτων. Όλη αυτή η μάσηση παράγει σάλιο και η τροφή τρίβει τα δόντια σας καθώς πολτοποιείται σε μικρά κομμάτια.

Τα «άσπρα» τρόφιμα

Το ψωμί, τα μακαρόνια και το ρύζι είναι από τα τρόφιμα που τα παιδιά τρώνε αδιαμαρτύρητα, όμως η υπέρμετρη κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα και φθορά των δοντιών, λογω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε άμυλο και υδατάνθρακες που τα κάνει να «κολλάνε» πάνω στα δόντια.

Προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης που είναι «αθώα» αλλά και περισσότερο θρεπτικά. Εξάλλου, ειδικά στο ρύζι και τα μακαρόνια, αν συνοδεύονται από μια λαχταριστή σάλτσα, η γεύση ελάχιστα διαφοροποιείται.

Κράκερς, τσιπς και γαριδάκια

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που περιέχονται στα κράκερ και γενικώς στα λευκά προϊόντα άρτου που συχνά καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα, μετατρέπονται γρήγορα στο στόμα σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα να παρέχουν άφθονη τροφή στα βακτήρια. Αντί λοιπόν να τα τσιμάτε τέτοιου είδους τρόφιμα με τις ώρες, καλύτερα να τα τρώτε «μια κι έξω» και μετά να βουρτσίζετε τα δόντια σας.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Eπιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο μαρούλι που έχει 30 φορές περισσότερη βιταμίνη Α

Αυτές οι τροφές είναι το ελιξίριο μακροζωίας και πνευματικής υγείας, σύμφωνα με έρευνα

 

 

 

Exit mobile version