Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Eπιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο μαρούλι που έχει 30 φορές περισσότερη βιταμίνη Α

vitamini a

Ισπανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο μαρούλι που έχει 30 φορές περισσότερη βιταμίνη Α.
Τον Αύγουστο, μια ομάδα ερευνητών από το ισπανικό Universitat Politècnica de València (UPV) δημοσίευσε τα ευρήματά της στο Plant Journal, παρουσιάζοντας τη χρήση μιας νέας μεθόδου «βιοενδυνάμωσης» του πράσινου φυλλώδους φυτικού ιστού, αυξάνοντας τα «καροτενοειδή της προ-βιταμίνης Α» για να βοηθήσει στην πρόληψη της ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών.

“Η ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών, γνωστή και ως κρυφή πείνα του οργανισμού, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε πολλές χώρες. Ειδικότερα, η ανεπάρκεια βιταμίνης Α προκαλεί ξηροφθαλμία και μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας, ακόμη και θάνατο, επηρεάζοντας παιδιά από υποσιτισμένους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο”, έγραψαν οι συγγραφείς στη μελέτη τους. «Η ενσωμάτωση μικροθρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Α ή οι πρόδρομες ουσίες καροτενοειδών της ως συμπληρώματα διατροφής ή ως συστατικά τροφίμων μπορεί να είναι μια λύση, αλλά αυτές οι στρατηγικές παραμένουν απρόσιτες σε πολλές περιπτώσεις».

Έτσι, βρήκαν ένα νέο μέρος για να αποθηκεύσουν όλες αυτές τις βιταμίνες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ερευνητών, μπόρεσαν να αποθηκεύσουν υψηλά επίπεδα βήτα-καροτίνης σε «πλαστοσφαιρίδια», γνωστά και ως σωματίδια λιποπρωτεΐνης, μέσα σε φυτά καπνού και σε μαρούλι. Αυτή η προσθήκη λειτούργησε, πρόσθεσαν οι ερευνητές, καθώς αυτά τα σωματίδια λιποπρωτεϊνών δεν «συμμετέχουν στη φωτοσύνθεση και συνήθως δεν συσσωρεύουν καροτενοειδή».

«Η διέγερση του σχηματισμού και ανάπτυξης πλαστοσφαιριδίων με μοριακές τεχνικές και θεραπείες έντονου φωτός όχι μόνο αυξάνει τη συσσώρευση βήτα-καροτίνης αλλά και τη βιοπροσβασιμότητα της, δηλαδή την ευκολία με την οποία μπορεί να εξαχθεί τα τρόφιμα για να απορροφηθεί από το πεπτικό μας σύστημα», δήλωσε ο Luca Morelli, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, και όπως πρόσθεσαν οι υπολοιποι ερευνητές, χάρη σε αυτήν την τεχνική και άλλες «βιοτεχνολογικές προσεγγίσεις», μπορείτε να επιτύχετε «30πλάσια αύξηση της προσβάσιμης βήτα-καροτίνης. Αυτό είναι που δίνει επίσης αυτή τη λαμπρή χρυσή απόχρωση.

Οι συγγραφείς πρόσθεσαν στη δήλωσή τους ότι η εργασία τους «αντιπροσωπεύει μια πολύ σημαντική πρόοδο για τη βελτίωση της διατροφής μέσω της βιοενίσχυσης λαχανικών όπως το μαρούλι ή το σπανάκι», προσθέτοντας σημαντικά ότι μπορούν να τα κάνουν όλα αυτά «χωρίς να εγκαταλείψουν το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση τους».

Φωτό: Universitat Politècnica de València

Διαβάστε επίσης

Άδωνις Γεωργιάδης: Η εξομολόγηση για τη μητέρα του στο Λαϊκό νοσοκομείο που συγκίνησε

Εξώδικο του ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για την είσπραξη του clawback

Exit mobile version