Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οιστρογόνα

Healthstories Σούσι Πόσες θερμίδες έχει το κάθε ρολάκι και η παγίδα από τη σάλτσα σόγιας

Η διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι δύο παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα οιστρογόνα που παράγει ο οργανισμός.

Τα οιστρογόνα είναι μια ομάδα στεροειδών χημικών ενώσεων, που εργάζονται ως οι κύριες γυναικείες ορμόνες φύλου. Είναι ορμόνες που παίζουν κύριο ρόλο στην σεξουαλική και αναπαραγωγική ζωή των γυναικών. Τα οιστρογόνα περιλαμβάνουν την οιστρόνη, την οιστραδιόλη (στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας) και την οιστριόλη.

Όπως σημειώνεται στο περιοδικό Nutrients, τα φυτοοιστρογόνα είναι μια ένωση που υπάρχει στα λαχανικά και έχει οιστρογονική δράση. Ως εκ τούτου, ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνονται, τα επίπεδα μπορεί να είναι υψηλότερα ή χαμηλότερα.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν τη δράση των φυτοοιστρογόνων:

Ως εκ τούτου, με τις μέχρι τώρα γνώσεις, αυτός ο κατάλογος τροφίμων χρησιμεύει ως κατευθυντήρια γραμμή. Σε περίπτωση οποιασδήποτε αμφιβολίας ή υποψίας για την ύπαρξη ορμονικού προβλήματος, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα, όπως οι χουρμάδες, τα δαμάσκηνα ή τα βερίκοκα, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων των οιστρογόνων. Πρόκειται για υγιεινά σνακ που μπορούν επίσης να μεταφερθούν εύκολα όταν βρίσκεστε έξω ή ταξιδεύετε. Πρόκειται για τρόφιμα που συγκεντρώνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα φρέσκα φρούτα, αλλά σε μεγαλύτερη ποσότητα: υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Αυτό οφείλεται στην απώλεια νερού κατά τη διαδικασία παραγωγής. Ξεχωρίζουν για την παρουσία διαφόρων φαινολικών ενώσεων, ορισμένες από τις οποίες ευνοούν τα οιστρογόνα.

 Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος είναι ένα άλλο τρόφιμο με μεγάλη ποσότητα ουσιών με οιστρογονική δράση στον οργανισμό. Ο λιναρόσπορος είναι αρκετά εύκολο να ενσωματωθεί στην καθημερινή ζωή. Απλά προσθέστε μια μικρή κουταλιά σε ένα γιαούρτι, ένα smoothie φρούτων, μια κρέμα λαχανικών.

Φασόλια

Μέσα στη μεγάλη ομάδα των φυτοοιστρογόνων, μπορούμε να ξεχωρίσουμε 3 από αυτά: τις κουμεστάνες, τις λιγνάνες και τις ισοφλαβόνες. Όπως αναφέρει ο Dr. Joe Schwarz, από το Πανεπιστήμιο McGill, οι πρώτες βρίσκονται σε αρκετά υψηλές ποσότητες στα φασόλια.

Υπάρχουν και άλλα όσπρια που βελτιώνουν τα οιστρογόνα: κόκκινα και λευκά φασόλια και τα ρεβίθια καθώς περιέχουν όχι μόνο κουμεστάνες, αλλά και ισοφλαβόνες. Επίσης, όλα τους αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών. Έτσι, η εισαγωγή των οσπρίων στη διατροφή σας και η αντικατάσταση του κρέατος μπορεί να αποφέρει επιπλέον οφέλη.

Σόγια για να αυξήσετε τα επίπεδα των οιστρογόνων

Η σόγια είναι μία από τις τροφές που περιέχει τα περισσότερα οιστρογόνα. Όπως αναφέρει ο Dr. Schwarz, μεταξύ αυτών  που κυριαρχούν, είναι οι ισοφλαβόνες. Οι ποσότητες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του παραγώγου της σόγιας που καταναλώνεται: τόφου, τέμπε, ρόφημα ή δημητριακά ολικής αλέσεως.

Υπάρχουν επίσης προϊόντα που παρασκευάζονται από συμπυκνωμένες ισοφλαβόνες σόγιας. Σύμφωνα με αρκέτες έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι έχουν διάφορες επιδράσεις κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης και της μετεμμηνόπαυσης:

Ωστόσο, λόγω της υψηλής συγκέντρωσής τους, δεν συνιστάται η εισαγωγή τους στη διατροφή χωρίς τη συμβουλή ειδικού. Η σόγια και τα παράγωγά της μοιράζονται πολλά από τα οφέλη των οσπρίων, οπότε μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Κολοκυθάκια

Τα κολοκυθάκια περιέχουν μια ποικιλία σημαντικών βιταμινών και μετάλλων εκτός από φυτοοιστρογόνα. Τα κολοκυθάκια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης που είναι σημαντική για την υγεία των ματιών και το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στην αύξηση των οιστρογόνων.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με οιστρογόνα, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19

Προφλεγμονώδη Διατροφή: Τι να προσέχετε, ακόμα και αν τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά

Exit mobile version