Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Φουσκώματα: Τι φταίει και τρόποι να τα προλάβουμε

fouskomata

Νιώθεις και εσύ δυσφορία από φουσκώματα μετά την κατανάλωση φαγητού; Οι αιτίες μπορεί να ποικίλλουν, το πιθανότερο όμως είναι ότι μικρές αλλαγές στο τρόπο διατροφής σου θα σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα.

Πώς προκύπτουν τα φουσκώματα; Οι περισσότεροι περιγράφετε τα φουσκώματα σαν μια αίσθηση πληρότητας έως και ενοχλητικής πίεσης στην περιοχή της κοιλιάς. Πολλές φορές, δε, παρατηρείτε και ιδιαίτερα «τεντωμένη» την περίμετρο της κοιλιάς. Αυτό είναι αποτέλεσμα αυξημένου περιεχομένου στη κοιλιά, δηλαδή:

Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω τα φουσκώματα;

Για να προλάβεις τα φουσκώματα από το φαγητό, δεν είναι μόνο τι θα επιλέξεις να φας, παίζει ρόλο και ο τρόπος που θα το φας. Ακόμη και μικρές αλλαγές μπορεί να κάνουν διαφορά. Δοκίμασε λοιπόν τα εξής:

Μείωσε το ρυθμό που καταναλώνεις το φαγητό σου. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει με τρεις τρόπους:

Απόφυγε τη τσίχλα ή τα ανθρακούχα ροφήματα. Πρόκειται για συνήθειες που αυξάνουν τον όγκο αέρα στο πεπτικό σου και δυσχεραίνουν την αίσθηση φουσκώματος καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, όσο και μετά το φαγητό.

Σέρβιρε μικρότερη μερίδα. Αν έχεις συνηθίσει να αποφεύγεις να τρως όλη μέρα και πέφτεις με τα μούτρα στο φαγητό σε ένα γεύμα, θα σε βοηθήσει να κάνεις πιο τακτικά αλλά μικρότερα γεύματα/σνακ. Θυμήσου ότι το φαγητό είναι για να ικανοποιήσει όλες σου τις αισθήσεις, όπως τη γεύση το ίδιο και τη στομαχική πληρότητα (όχι υπερπληρότητα).

Βάλε μέτρο στις φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες αποτελούν τροφή για τα βακτήρια του εντέρου, άλλωστε εκεί οφείλονται πολλά από τα ευεργετικά τους οφέλη. Παρόλα αυτά αν είστε πιο ευαίσθητοι στα φουσκώματα, μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε τη ποσότητά τους και να τα μοιράσετε λίγο πιο ομοιόμορφα μες στην ημέρα σας. Θυμίζω ότι οι πιο πλούσιες πηγές τους είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Περιόρισε τα λίπη και τα λιπαρά. Τα λίπη είναι το διατροφικό συστατικό που πέπτεται πιο αργά από όλα τα υπόλοιπα. Ένα ιδιαίτερα λιπαρό γεύμα πιθανόν να παρατείνει την αίσθηση πληρότητας ή υπέρ-πληρότητας για περισσότερο. Μην ξεχνάς ότι λιπαρά δεν είναι μόνο τα λάδια που προσθέτουμε στο μαγειρευτό και στη σαλάτα, αλλά και τα τυριά, οι ξηροί καρποί, τα βούτυρα ή οι πέτσες και τα λίπη από κρέατα.

Απόφυγε συστατικά, στα οποία έχεις δυσανεξία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο οργανισμός σου να μην έχει κάποιο ένζυμο, για να κάνει σωστή πέψη κάποιον τροφών. Τα πιο συνηθισμένα είναι η δυσανεξία στη λακτόζη, όπου πρέπει να αντικαταστήσετε το γάλα με κάποιο χωρίς λακτόζη και η δυσανεξία στη γλουτένη, όπου απαιτούνται στη διατροφή προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Επένδυσε σε ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού. Αυτό σημαίνει ότι ενδυναμώνεις τους μύες και της κοιλιακής χώρας και σε αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται τα προβλήματα φουσκωμάτων να παρουσιάζονται λιγότερο συχνά.

Ενίσχυσε τα καλά βακτήρια του εντέρου σου. Φυσικά ο λόγος για τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά. Πρόκειται για τα καλά βακτήρια στο έντερο (προβιοτικά) και την τροφή τους (πρεβιοτικά), που μπορείς να τα λαμβάνεις και εξωγενώς. Δηλαδή, μέσω συμπληρωμάτων αλλά και τροφίμων όπως: γιαούρτι, κεφίρ εμπλουτισμένα με προβιοτικά προϊόντα, διαλυτές φυτικές ίνες από φρούτα κ.α.

Αν και πιο αποτελεσματικό είναι να δουλέψεις προληπτικά, αν αναζητάς ανακούφιση αμέσως μετά το γεύμα, μπορείς να μπορείς να δοκιμάσεις τα εξής:

Αν τα φουσκώματα δεν υποχωρούν ή χειροτερεύουν, αν εμφανίζει κάποιος παράλληλα και άλλα συμπτώματα όπως διάρροιες, αιμορραγίες ή άλλα συμπτώματα από το γαστρεντερικό, πόνο, ναυτίες ή τάση για εμετό ή ακόμα απρόθυμη μείωση βάρους, πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό του.

Ειρήνη Κύρα κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος

Διαβάστε επίσης

Πώς επηρεάζει η διατροφή την τριχόπτωση; Τροφές «ασπίδα» για τα μαλλιά

Καρδιαγγειακά: 8 στους 10 θανάτους μπορούν να προληφθούν – Οι αλλαγές στις πολιτικές

 

Exit mobile version