Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Αυτά τα είδη ψωμιού είναι καλύτερα για τα άτομα με διαβήτη

eidi-psomioy

Το λευκό ψωμί, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι καλό για τα άτομα με διαβήτη, αλλά υπάρχουν και άλλα είδη ψωμιού που δεν ανεβοκατεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου.

Το λευκό ψωμί παρασκευάζεται από ραφιναρισμένο αλεύρι, το οποίο έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής, αφαιρούνται οι περισσότερες ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Αυτό που απομένει είναι ένα προϊόν που αφομοιώνεται και απορροφάται γρήγορα, οδηγώντας σε απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Αυτό μπορεί να κάνει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα πιο δύσκολη για τα άτομα με διαβήτη.

Είδη ψωμιού για τα άτομα με διαβήτη

1. Ψωμί ολικής αλέσεως

Το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει σιτάρι ολικής αλέσεως ή βρώμη, άρα έχει φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος. Η παρουσία φυτικών ινών στο ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί επίσης να σας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφής.

2. Πολύσπορο ψωμί

Το πολύσπορο ψωμί παρασκευάζεται από έναν συνδυασμό δημητριακών όπως αλεύρι ολικής αλέσεως, βρώμη, κεχρί, σπόρους λιναριού, νερό, μαγιά και αλάτι. Όλα έχουν φυτικές ίνες και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Η ποικιλία των δημητριακών παρέχει επίσης ένα ευρύτερο φάσμα θρεπτικών συστατικών.

3. Ψωμί σίκαλης

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition, τα τρόφιμα με βάση τη σίκαλη έχουν θετική επίδραση στις αποκρίσεις ινσουλίνης και γλυκόζης στη μεταγευματική φάση ή την ώρα μετά το γεύμα.

4. Ψωμί με προζύμι

Κατά τη διάρκεια μιας ανάλυσης που δημοσιεύτηκε στο Critical Reviews In Food Science and Nutrition, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ψωμί με προζύμι θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της αύξησης της μεταγευματικής γλυκαιμίας. Η διαδικασία ζύμωσης στο ψωμί με προζύμι μπορεί να μειώσει τον γλυκαιμικό δείκτη, καθιστώντας το πιο αργό στην πέψη και λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

5. Ψωμί βρώμης

Το ψωμί βρώμης έχει βρεθεί σε παλαιότερη μελέτη ότι είναι αποτελεσματικό στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα. Η βρώμη είναι πλούσια σε βήτα-γλυκάνη, ένα είδος διαλυτών φυτικών ινών που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Διαβάστε επίσης

5 συμβουλές για τα μαύρα στίγματα στο πρόσωπο

Σνακ που ανοίγουν την όρεξη και οδηγούν σε υπερφαγία

Exit mobile version