Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί σουτζουκάκια λόγω ανίχνευσης σαλμονέλας

ΕΦΕΤΠροσοχή μην καταναλώσετε αυτά τα σουτζουκάκια .jpg

Στην ανάκληση παρασκευάσματος κρέατος (σουτζουκάκι) από την αγορά προχώρησε ο ΕΦΕΤ, λόγω ανίχνευσης σαλμονέλας.

Συγκεκριμένα, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων και ειδικότερα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου κατά τη διενέργεια ελέγχων προέβη σε δειγματοληψία παρασκευάσματος κρέατος με την εμπορική ονομασία «ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙ» με ημερομηνία παραγωγής 03-09-2024 και ημερομηνία λήξης 13-09-2024 που παράγεται από την εταιρεία ΥΙΟΙ ΓΟΥΓΟΥΣΗ ΟΒΕΕ.

Σε συνέχεια εργαστηριακών αναλύσεων στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. στο ανωτέρω δείγμα.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Τι είναι η σαλμονέλλωση

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σαλμονέλλωση είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλλα. Τα άτομα που νοσούν από σαλμονέλλωση παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Πρόκειται για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

H νόσος εκδηλώνεται ως οξεία γαστρεντερίτιδα με μη αιματηρή διάρροια (στην
πλειονότητα των περιπτώσεων) η οποία διαρκεί συνήθως 3-7 ημέρες και
συνοδεύεται από πυρετό (σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων), κοιλιακό άλγος,
μυαλγία, πονοκέφαλο, ναυτία (που μπορεί να προηγείται της διάρροιας) και έμετο.

Συνήθως τα συμπτώματα της σαλμονέλλωσης έχουν αιφνίδια έναρξη.

Η αφυδάτωση αποτελεί επιπλοκή της νόσου, κυρίως στα μικρά παιδιά και τους
ηλικιωμένους. Άλλες επιπλοκές είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν τη σηψαιμία και
το σχηματισμό αποστημάτων.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί παρτίδα καπνιστής πέστροφας – Ανιχνεύτηκε μικροοργανισμός

Κρεατινίνη: 8 τροφές και 3 ροφήματα για να τη διατηρείτε σε χαμηλά επίπεδα

Exit mobile version