Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Γρίπη, COVID-19 «σαρώνουν» στα παιδιά: Τι να κάνουν οι γονείς, τι λέει νέα εγκύκλιος

Γρίπη, COVID-19 «σαρώνουν» στα παιδιά: Τι να κάνουν οι γονείς, τι λέει νέα εγκύκλιος

Γρίπη, COVID-19 και άλλες εποχικές ιώσεις από το αναπνευστικό «κάνουν πάρτι» το τελευταίο διάστημα. Δεν πρόλαβαν να κλείσουν τα σχολεία και πάρα πολλά παιδιά, ηλικίας δημοτικού ως επί το πλείστον, έπεσαν στο κρεβάτι με συμπτώματα, προκαλώντας ανησυχία στους γονείς και αλλάζοντας τελευταία στιγμή τα πλάνα των γιορτινών ημερών.

Πυρετός που επιμένει, όχι πάντα υψηλός, πονόλαιμος, βήχας, καταρροή, ατονία και κόπωση ταλαιπωρούν τα παιδιά. Η πιο συνήθης αιτία η γρίπη τύπου Α. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και η τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

«Καλπάζει» η γρίπη

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τα οποία ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 21.12.2023), η θετικότητα της γρίπης παραμένει άνω του 10% και, μάλιστα, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ο λεγόμενος δείκτης γριπώδους συνδρομής παρουσιάζει σημαντική αύξηση, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 14 ετών.

Παιδίατροι και λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν, πάντως, ότι οι περισσότεροι μικροί ασθενείς, που νοσούν, δεν έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης.

Επιστρέφοντας στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, που αφορούν στο σύνολο του πληθυσμού, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 4 νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Από όταν εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα μέχρι τώρα έχουν μπει σε ΜΕΘ 18 άτομα, όλα με γρίπη τύπου Α και διάμεση ηλικία τα 58,4 έτη. Επιπλέον καταγράφηκαν 5 θάνατοι συνολικά από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Πρόκειται για 3 άνδρες και για 2 γυναίκες, ηλικίας από 54 έως 77 ετών, στους οποίους ανιχνεύτηκε, επίσης, ιός γρίπης τύπου Α.

Πολλά παιδιά με COVID-19

Πέρα από τη γρίπη, πολλά είναι και τα κρούσματα της COVID-19 μεταξύ των παιδιών. Τις πιο πολλές φορές, βέβαια, λένε οι παιδίατροι, τα παιδιά περνούν τη νόσο σχετικά ελαφρά. Πάντως ελλοχεύει ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού SARS-CoV2 και στα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας, πολύ, δε, περισσότερο που αυτές τις μέρες είθισται να οργανώνονται πολλά οικογενειακά τραπέζια και να γίνονται πολλές συγκεντρώσεις οικογενειών και φίλων.

Η μάσκα παραμένει ένας αποδεδειγμένα ασφαλής τρόπος προφύλαξης, το ίδιο και το τακτικό, σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή εναγκαλισμών και στενών κοινωνικών επαφών, όσο αυτό είναι εφικτό.

Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς

Με την αύξηση στα περιστατικά γρίπης συνδέεται άμεσα η απροθυμία των πολιτών να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Σε σχέση με την περασμένη χρονιά το έχουν κάνει περίπου 500.000 λιγότεροι (πέρυσι το έκαναν 3,5 εκατομμύρια πολίτες και φέτος 3 εκατομμύρια).

Ακόμη και η μη υποχρεωτική συνταγογράφηση του εμβολίου δεν φαίνεται να ευαισθητοποιεί τον κόσμο, ούτε καν εκείνους που θα πρέπει να το κάνουν έτσι κι αλλιώς λόγω συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας. Ο καλός καιρός, οι λιγότερες νοσήσεις από γρίπη και η… βαρεμάρα ευθύνονται κυρίως για αυτό, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.

Οι φαρμακοποιοί, βέβαια, προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να το κάνουν έστω και τώρα. Αντισώματα ενεργοποιούνται στον οργανισμό έως δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Όπερ σημαίνει ότι, ακόμη και όσοι εμβολιστούν σήμερα, θα είναι καλυμμένοι στις αρχές Ιανουαρίου.

Άλλωστε συνήθως – αν και δεν υπάρχουν κανόνες σε αυτά τα ζητήματα – τα κρούσματα της γρίπης αυξάνονται αμέσως μετά τις γιορτές και συνεχίζουν έτσι μέχρι και τον Μάρτιο. Αυτό, που θα έχει ενδιαφέρον, βέβαια, θα είναι να μάθουμε για ποιον λόγο, όντως, δεν πάνε να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Ήδη κάποιοι φαρμακοποιοί μιλούν με τους καταναλωτές και ζητούν να μάθουν πού οφείλεται η απροθυμία τους.

Μέσα σε όλα αυτά να μην ξεχνάμε και την «τριπλή απειλή» γρίπης, COVID-19 και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, για την οποία έχουν προειδοποιήσει οι ευρωπαϊκές υγειονομικές Αρχές.

Νέα εγκύκλιος

Η νέα εγκύκλιος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που εκδόθηκε την Παρασκευή, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για την πλήρη εφαρμογή του, με προτεραιότητα στα άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, παράλληλα με τον εμβολιασμό για την COVID-19.

Έμφαση δίνεται και στους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Θεωρείται επιβεβλημένο να είναι εμβολιασμένο ιδιαίτερα το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων και των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, καθώς και το προσωπικό των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, των ειδικών Μονάδων Ανοσοκατασταλμένων, των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων, των Αιματολογικών και Ογκολογικών Κλινικών και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

«Η ανοσοποίηση έναντι της γρίπης του προσωπικού υπηρεσιών Υγείας προστατεύει όχι μόνο τους εμβολιασμένους, αλλά λειτουργεί και ως φραγμός κατά της μετάδοσης της γρίπης και, μάλιστα, σε άτομα με αντένδειξη εμβολιασμού (βρέφη κάτω των 6 μηνών, αλλεργικά άτομα) ή με χαμηλή ανοσιακή απόκριση. Συμβάλλει στην απρόσκοπτη διατήρηση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της εποχικής γρίπης», όπως αναφέρεται στη νέα εγκύκλιο.

Διαβάστε επίσης

Πώς να διαλέξετε παιχνίδια ασφαλή για τα μάτια των παιδιών

Συμβουλές για ένα stress-free Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Exit mobile version