Ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σε παιδιά. Τα συμπτώματα του διαβήτη, είτε πρόκειται για τύπου 1 είτε για τύπου 2, αρκετές φορές «χάνονται», καθώς οι γονείς δεν ξέρουν πως να τα διακρίνουν και να τα αναγνωρίζουν όταν αυτά εκδηλωθούν.
Έτσι, όμως, χάνεται και πολύτιμος χρόνος όσον αφορά στην έναρξη θεραπείας, με συνέπεια το παιδί να «βαραίνει» κλινικά και- κάποιες φορές- ραγδαία. H Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, δίνει πολύτιμες συμβουλές στους γονείς, για το τι πρέπει να προσέξουν όσον αφορά στα ύποπτα συμπτώματα, ξεκινώντας με κάποιες βασικές γνώσεις για τις διαφορές του διαβήτη τύπου 1 και του διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά.
Διαβήτης τύπου 1
Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτίθεται στα κύτταρα του παγκρέατος, σταματώντας τη φυσική παραγωγή ινσουλίνης. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι πιο συχνός σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Δεν είναι γνωστό τι τον προκαλεί, αλλά γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο.
Διαβήτης τύπου 2
Αν και δεν είναι τόσο συχνός στους νέους, οι διαγνώσεις διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται με τη συνεχιζόμενη επιδημία παχυσαρκίας στις νεαρές ηλικίες. Εμφανίζεται όταν το σώμα δεν ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη που παράγεται. Το σώμα δεν χρησιμοποιεί καλά την ινσουλίνη και δεν μπορεί να διατηρήσει το σάκχαρο στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα (σε λίγες εβδομάδες ή μήνες) και μπορεί να είναι σοβαρός. Οι γονείς μερικές φορές παρατηρούν ότι το παιδί τους δεν συμπεριφέρεται όπως οι ίδιοι, αλλά δεν μπορούν να προσδιορίσουν ακριβώς τον λόγο. Τα συμπτώματα μπορεί εύκολα να απορριφθούν ως φυσιολογικοί πόνοι ανάπτυξης.
Από την άλλη πλευρά, ο διαβήτης τύπου 2 τείνει να αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου και τα παιδιά δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα.
Τα ύποπτα συμπτώματα
Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στον ύπνο
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, τα παιδιά με διαβήτη τείνουν να πίνουν περισσότερο νερό από το συνηθισμένο. Η κατάσταση της υγείας μπορεί να τα κάνει να νιώθουν πολύ διψασμένα ή πεινασμένα — ανεξάρτητα από το τι και πόσο καταναλώνουν.
Διακυμάνσεις βάρους
Οι αλλαγές βάρους είναι συχνές πριν από τη διάγνωση του διαβήτη – ιδιαίτερα σημαντική η απώλεια βάρους. Η Mayo Clinic λέει ότι το «ακούσιο» είναι η λέξη κλειδί όταν συζητάμε για την απώλεια βάρους ως πιθανό σύμπτωμα του διαβήτη στα παιδιά.
Αλλαγές στη Συχνότητα Ουρών
Η αύξηση του αριθμού των φορών που πηγαίνει το παιδί σας στην τουαλέτα έχει άμεση συσχέτιση με μια ξαφνική αυξημένη πρόσληψη νερού και θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία. Οι αισθητές αλλαγές στην ούρηση και στο περιεχόμενο των κοπράνων δικαιολογούν επίσης ανησυχία.
Μεταβαλλόμενα επίπεδα ενέργειας και εξάντλησης
Η υπερβολική κούραση και οι αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας είναι λόγοι για να σηκώσετε «κόκκινη σημαία», ειδικά εάν το παιδί σας αισθάνεται πιο αργό και νωθρό από το συνηθισμένο. Όσον αφορά τα συμπτώματα, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι παρόμοια με αυτά στους ενήλικες. Πιθανόν να παρατηρήσετε ότι υπάρχει λίγο περισσότερος λήθαργος και το παιδί να είναι διαρκώς κουρασμένο, σημάδι ότι έχει σκαμπανεβάσματα στα ενεργειακά του επίπεδα.
Στομαχικά προβλήματα
Σύμφωνα με το CDC, τα παιδιά με διαβήτη μπορεί επίσης να έχουν ναυτία, έμετο ή πόνους στο στομάχι. Αυτά τα γαστρεντερικά συμπτώματα τείνουν να είναι πιο συχνά σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1.
Θολή όραση
Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο του φακού του ματιού, οδηγώντας σε θολή όραση. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά μπορεί να μην έχουν καλή ισορροπία και να μην μπορούν να εστιάσουν καθαρά.
Μούδιασμα ή Μυρμήγκιασμα
Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει διαβητική νευροπάθεια, η οποία είναι μια μορφή νευρικής βλάβης. Μπορεί να παρουσιαστεί με πολλές διαφορετικές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της αίσθησης «καρφιτσών και βελονιών» στα χέρια ή τα πόδια.
Σκουρόχρωμες περιοχές του δέρματος
Τα παιδιά με διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν σκούρο χρώμα στις πτυχές του δέρματος τους, όπως τις μασχάλες και την περιοχή του λαιμού. Αυτό το σύμπτωμα, που ονομάζεται acanthosis nigricans, δεν μοιάζει απαραίτητα με μώλωπες, ενώ μπορεί να έχει μια βελούδινη υφή.
Διαβάστε επίσης
Υπουργείο Υγείας: Ξεκινούν οι υγειονομικοί έλεγχοι σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς
Αυξάνονται οι αναπτυξιακές διαταραχές – Πως βοηθούν τα προγράμματα παρέμβασης