Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

ECDC: Δύο ακόμα θάνατοι παιδιών στην Ελλάδα από στρεπτόκοκκο Α

ECDC: Δύο ακόμα θάνατοι παιδιών στην Ελλάδα από στρεπτόκοκκο Α

Συνολικά τρία παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α στη χώρα μας, κατά τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής (31/03/2023) το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Όπως  χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, τελευταίο θύμα της νόσου είναι ένα βρέφος, μόλις 18 μηνών.

Υπενθυμίζεται πως, πρώτο θύμα ήταν ένα 6χρονο κορίτσι που κατέληξε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, έχοντας διακομιστεί διασωληνωμένη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ως ένα εμπύρετο περιστατικό με ραγδαία επιδείνωση, αποτελεί την πρώτη – και τελευταία όπως εύχονται όλοι – τραγική απώλεια λόγω του συγκεκριμένου παθογόνου.

«Η καλλιέργεια αίματος ανέδειξε διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS – Streptococcus pyogenes)» αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το περιστατικό.

Το Ιπποκράτειο γνωστοποίησε στον ΕΟΔΥ το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου. Παρότι στην Ελλάδα δεν γίνεται επιτήρηση των λοιμώξεων που προκαλούνται από στρεπτόκοκκο, ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε το αρμόδιο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Οδηγίες ΕΟΔΥ για στρεπτόκοκκο ομάδας Α

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

 Ποιες λοιμώξεις προκαλεί

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων. Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί εμφανίζει αδιαθεσία, οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό. Ειδικά, εάν:

Διαβάστε επίσης 

COVID-19: Τέλος τα μέτρα προστασίας στα σχολεία – Τι αλλάζει με απουσίες και καραντίνα

Οι προσπάθειες του Χρήστου, τα ανύπαρκτα στοιχεία και το στοίχημα του Άρη

Exit mobile version