Πολλές φορές, όταν οι γονείς τσακώνονται με τα παιδιά τους -ιδιαιτέρως στην «εκρηκτική» εφηβεία– δεν παίρνουν στα σοβαρά την απειλή «Θα φύγω από το σπίτι».
Ενίοτε ακόμη κι αν την λάβουν υπόψη, τους προκαλούν με εκφράσεις του τύπου «δεν τολμάς να το κάνεις» ή «δεν θα αντέξεις ούτε μία μέρα».
Είτε γίνονται πράξη αυτές οι απειλές, είτε όχι, έχουν ένα νόημα. Και είναι σημαντικό να καταλάβουμε, τι κρύβεται πίσω από αυτές και πώς να αντιδράσουμε ως γονείς.
Τι σημαίνουν οι απειλές του παιδιού
Μία τέτοια απειλή, μπορεί να γίνεται για πολλούς και διάφορους λόγους. Με άλλα λόγια, χρειάζεται να δώσετε προσοχή και ιδιαίτερα, την κατάσταση, στην οποία γίνεται αυτή η προειδοποίηση. Σε αυτήν την περίπτωση, οφείλετε να κάνετε μία ευρύτερη ανάγνωση της κατάστασης και να εντοπίσετε τους διαφορετικούς παράγοντες που την επηρεάζουν.
Στον αντίποδα, αν σταματήσετε να αναλύετε αυτήν την ιδιαίτερη στιγμή που σας λέει «φεύγω, δεν μένω εδώ ούτε ένα λεπτό ακόμη», θα είναι δύσκολο να καταλάβετε το πρόβλημα σε όλη του την πολυπλοκότητα.
Ιδού μερικοί λόγοι που τα παιδιά εκτοξεύουν αυτήν την απειλή προς τους γονείς
Φοβούνται την αντίδραση των ενηλίκων: Για παράδειγμα, σε καταστάσεις που αφορούν είτε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη στην εφηβεία, είτε γιατί τα έχουν προειδοποιήσει με αποβολή από το σχλείο, είτε επειδή έχουν συμμετάσχει σε φάρσα με συμμαθητές τους και η κατάσταση ξέφυγε κλπ.
Αντιλαμβάνονται το αρνητικό κλίμα στην οικογένεια: Κατά συνέπεια, νιώθουν ότι ζουν σε εχθρικό περιβάλλον, καθώς υπάρχουν συνεχείς καυγάδες με γονείς ή αδέρφια, μεταξύ άλλων καταστάσεων.
Οι χωρισμένοι γονείς τους έχουν δημιουργήσει μία νέα οικογένεια και το παιδί δεν τα πηγαίνει καλά με τα υπόλοιπα νέα μέλη της.
Βιώνουν έντονη πίεση: Πχ, όταν πιέζονται να είναι τέλεια στο σχολείο ή στα αθλήματα και δεν φτάνουν στα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Βρίσκονται σε ένα στάδιο ζωής, όπου οι συμπεριφορά τους αλλάζει και γίνεται πιο επαναστατική και επιθετική.
Πώς πρέπει να αντιδράσετε
Παρακάτω θα δείτε μερικά «κλειδιά» που θα βοηθήσουν να διαχειριστείτε μία ανάλογη κατάσταση.
Ακούστε τα και δώστε προσοχή
Μην εστιάσετε μόνο στο ΤΙ λέει το παιδί, αλλά στην γενικότερη συμπεριφορά του και στην γλώσσα του σώματος. Προσπαθήστε να αποφύγετε ετικέτες τύπου «είναι δύσκολο παιδί» ή «κάθε φορά τα ίδια γίνονται». Προσπαθήστε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση τους και να κατανοήσετε, τι είναι αυτό που τα οδήγησε σε αυτήν την απειλή
Μην υποτιμήσετε την απειλή
Φράσεις όπως «γιατί το λες και δεν το κάνεις;» δεν ενδείκνυνται. Είναι επίσης σημαντικό να τα προειδοποιήσετε για τους κινδύνους και τις συνέπειες μίας τέτοιας απόφασης. Στόχος δεν είναι να το κάνετε από χειριστικότητα, αλλά να βάλετε υγιή όρια. Το εφηβάκι έχει ανάγκη να το καταλάβετε, να το βοηθήσετε να βρει τον εαυτό του στις δύσκολες καταστάσεις κλπ.
Επιλέξτε την ενσυναίσθηση
Μείνετε μακριά από βίαιες αντιδράσεις. Σίγουρα η κατάσταση αυτή μπορεί να σας ενοχλεί, αλλά ως ενήλικας, είναι πολύ πιθανότερο εσείς να βρείτε έναν πολύ εξυπνότερο τρόπο να το διαχειριστείτε και να συμπονέσετε το έφηβο παιδί σας.
Αν νιώσετε, ότι η κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη και δεν βρίσκετε βιώσιμη λύση, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια, πχ από τους γονείς σας, επιτρέποντας στο παιδί να μείνει λίγες μέρες μαζί τους, σε απόσταση, για να μπορείτε να σκεφτείτε και εσείς και εκείνα με καθαρότερο μυαλό. Είναι σημαντικό να προστατεύσετε το παιδί και να βεβαιωθείτε, ότι είναι ασφαλές.
Κι αν τελικά φύγει
Αν τελικά το παιδί φύγει από το σπίτι και μετά επιστρέψει, όταν το κάνει, είναι σημαντικό να εκφράσετε τη χαρά σας που γύρισε πίσω. Δεν είναι η ώρα να τα επικρίνετε ή να τα κατηγορήσετε για κάτι. Βρείτε χρόνο να μιλήσετε για το πρόβλημά του, να του επιτρέψετε να εκφραστεί και στη συνέχεια να τους πείτε πώς νιώθετε εσείς και να τα καλέσετε να βρείτε μία λύση μαζί.
Πηγή: youaremom.com