Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Μείωση των γεννήσεων στην Ευρώπη, μετά τα lockdown της πανδημίας COVID-19

Healthstories Μείωση των γεννήσεων στην Ευρώπη μετά τα lockdown της πανδημίας COVID-19

Η Ευρώπη σημείωσε μείωση των γεννήσεων σε ποσοστό 14% τον Ιανουάριο του 2021, μόλις εννέα έως δέκα μήνες μετά την πρώτη κορύφωση της επιδημίας COVID-19 και τα πρώτα lockdown, σε σύγκριση με τον μέσο αριθμό των γεννήσεων τον Ιανουάριο του 2018 και του 2019.

Μεγάλη έρευνα που έγινε σε 24 χώρες της Ευρώπης (η Ελλάδα δεν συμπεριελήφθη στην μελέτη), έδειξε ότι τα μακρύτερης διάρκειας lockdown οδήγησαν σε λιγότερες εγκυμοσύνες.

Η μείωση των γεννήσεων ήταν πιο κοινή σε χώρες όπου τα συστήματα υγείας ήταν επιβαρυμένα.

Μείωση των γεννήσεων και lockdown

Η Λιθουανία και η Ρουμανία είχαν τη μεγαλύτερη πτώση, στο 28% και 23% αντίστοιχα, ενώ η Σουηδία που δεν εφάρμοσε lockdown, είχε φυσιολογικά ποσοστά γεννήσεων, σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Human Reproduction.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες συνέπειες στο δημογραφικό- ιδιαίτερα στη δυτική Ευρώπη όπου υπάρχει γηρασμένος πληθυσμός.

Η συγγραφέας της μελέτης, μαία, Dr Leo Pomar, του Lausanne University Hospital, δήλωσε ότι όσο περισσότερο διαρκούσαν τα lockdown τόσο λιγότερες κυήσεις καταγράφηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι φόβοι των ζευγαριών για την κοινωνική και υγειονομική κρίση στο πρώτο κύμα της πανδημίας συνέβαλε στη μείωση των γεννήσεων 9 μήνες αργότερα.

Μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, φόβος για τον ιό και η κοινωνικοοικονομική κρίση ως αποτέλεσμα, πιθανόν είναι οι έμμεσοι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην απόφαση των ζευγαριών να αναβάλλουν την εγκυμοσύνη.

Σε εθνικό επίπεδο, μειώσεις στα ποσοστά γεννήσεων τον Ιανουάριο του 2021 παρατηρήθηκαν στο Βέλγιο (μείωση 12%), στην Εσθονία (13%), στη Γαλλία (14%), στην Ιταλία (17%), στη Λετονία 15,5%), στη Λιθουανία (28%) , Πορτογαλία (18%), Ρουμανία (23%), Ρωσία (19%), Ισπανία (23,5%), Ουκρανία (24%), Αγγλία και Ουαλία (13%) και Σκωτία (14%).

Ο Μάρτιος του 2021 ήταν ο μόνος μήνας με ποσοστό ζώντων γεννήσεων παρόμοιο με το μηνιαίο ποσοστό πριν από την πανδημία, που αντιστοιχεί σε ανάκαμψη εννέα έως δέκα μήνες μετά το τέλος του lockdown. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι αυτή η ανάκαμψη δεν φαίνεται να αντισταθμίζει τη μείωση των ποσοστών γεννήσεων τον Ιανουάριο του 2021, αναφέρει το eurekalert.org.

Προηγούμενες πανδημίες του 20ου και του 21ου αιώνα, όπως η πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918 και τα κρούσματα του ιού Έμπολα το 2013 και του ιού Ζίκα το 2016, συνδέθηκαν με μείωση των ποσοστών γεννήσεων εννέα μήνες μετά την κορύφωσή τους. Οι λόγοι ήταν τα υψηλά ποσοστά θανάτου στους γονείς για τις δύο πρώτες πανδημίες και τα υψηλά ποσοστά εμβρυϊκών θανάτων ως αποτέλεσμα της άμεσης έκθεσης στον Ζίκα. Ρόλο έπαιξε και η επιθυμία των ζευγαριών να αναβάλουν την εγκυμοσύνη σε περίοδο κρίσης.

Διαβάστε επίσης

6 απλές διατροφικές συνήθειες για γρήγορη καύση λίπους, χωρίς δίαιτα

Η μαχητική Ματίνα, η πελαγωμένη Νάντια, και ο “γάτος” Βαλτάς

Exit mobile version