Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

ΕΟΔΥ: 14 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στην Ελλάδα

ΕΟΔΥ: 14 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στην Ελλάδα

Δύο νέα περιστατικά παιδιών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εντοπίστηκαν στη χώρα μας, στο διάστημα των τελευταίων είκοσι ημερών, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Το πρώτο περιστατικό αφορά ένα παιδί δύο (2) ετών που παρουσίασε πυρετό και γαστρεντερικά συμπτώματα και το άλλο περιστατικό παιδί δεκατριών (13) ετών με πυρετό και εξάνθημα. Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες >500 IU/ml, χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη ή άλλη αιτία που να δικαιολογεί την αύξηση αυτή.

ΕΟΔΥ: 14 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στην Ελλάδα

Τα παιδιά νοσηλεύτηκαν, βελτιώθηκαν και εξήλθαν από το νοσοκομείο σε άριστη κατάσταση. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 14 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 1010 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, σε 35 χώρες του κόσμου. Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 484 περιστατικά, εκ των οποίων τα 272 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.

Τα συνήθη συμπτώματα οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας περιλαμβάνουν:

Ίκτερο (κιτρινωπή χροιά δέρματος, επιπεφυκότων)
Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό των κοπράνων
Κνησμό
Αρθραλγία/μυαλγία
Πυρετό
Ναυτία, έμετο ή κοιλιακό άλγος
Λήθαργο και/ ή απώλεια όρεξης
Οι γονείς και οι φροντιστές των μικρών παιδιών καλούνται να παρακολουθούν την υγεία τους, να είναι σε εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση των συμπτωμάτων ηπατίτιδας (που αναφέρθηκαν) και σε περίπτωση υποψίας/ανησυχίας να επικοινωνούν με τον παιδίατρο.

Συστήνεται η συστηματική εφαρμογή των γενικών μέτρων πρόληψης-υγιεινής :

τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα (και ιδιαίτερα μετά τη χρήση τουαλέτας ή πριν την κατανάλωση/προετοιμασία φαγητού)
αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)
κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή το φτέρνισμα (αν δεν είναι διαθέσιμο, κάλυψη με το εσωτερικό του αγκώνα).
αποφυγή κοινής χρήσης επιτραπέζιων σκευών (όπως ποτήρια, μαχαιροπίρουνα κλπ.)
αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού
επαρκής αερισμός χώρων, καθαρισμός επιφανειών
Συστήνεται τα παιδιά να έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα για την ηλικία τους εμβόλια, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων.

Διαβάστε επίσης 

Επαληθεύονται οι προβλέψεις για αύξηση των θανάτων – Αυξάνονται εισαγωγές και διασωληνώσεις

Κακοποίηση παιδιών: Ξεκίνησε η λειτουργία της Γραμμής ΕΛΙΖΑ 10454

 

Exit mobile version