Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Τι να κάνω, αν το παιδί μου τσιμπηθεί από μωβ μέδουσα

Τι να κάνω αν το παιδί μου τσιμπηθεί από μωβ μέδουσα

H μωβ μέδουσα ή Pelagia noctiluca που εντοπίζεται πλέον στις ελληνικές θάλασσες έχει θορυβήσει τους λουόμενους και ειδικά τους γονείς που αναρωτιούνται «τι να κάνω αν το παιδί μου τσιμπηθεί από μωβ μέδουσα;»

Η συγκεκριμένη μέδουσα θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο, αλλά η Αναστασία Μηλιού, Διευθύντρια Έρευνας Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι δεν είναι τελικά τόσο αυξημένες οι συγκεντρώσεις και δεν υπάρχει λόγος για πανικό.

“Πρέπει να τις αποδεχθούμε και να αποδεχθούμε και το δικό μας κομμάτι της ευθύνης” δήλωσε εξηγώντας ότι η υπεραλιεία έχει αυτά τα αποτελέσματα.

Τι πρέπει να κάνουμε αν τσιμπηθούμε από μωβ μέδουσα και ειδικά τα παιδιά

Από την πλευρά του ο δερματολόγος Γεώργιος Ζαραφωνίτης, έδωσε οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε αν τσιμπηθούμε από μωβ μέδουσα.

“Με το που θα βγει ο λουόμενος έξω πρέπει να δούμε αν έχει κολλημένα πλοκάμια πάνω του και να τα απομακρύνουμε με θαλασσινό νερό. Τοπικά θα πρέπει να τοποθετηθεί πάγος χωρίς τρίψιμο ή παγωμένος αναψυκτικό τυλιγμένο με ένα πανί. Θα μπορούσε να βοηθήσει μια κρέμα κορτιζονούχα ή αντισταμινική, ενώ αυτό που έχουμε δει ότι βοηθάει τοπικά είναι ένα διάλλειμα μαγειρικής σόδας ανακατεμένη με θαλασσινό νερό. Οι παλιές μέθοδοι με ξίδι και αμμωνία δεν βοηθούν” εξήγησε.

Παράλληλα όμως τόνισε με έμφαση ότι εάν τυχόν εμφανιστούν δύσπνοια, χαμηλή πίεση, εμετός, θα πρέπει να αναζητήσουμε τη βοήθεια γιατρού ή φαρμακοποιού.

Τι να κάνω αν το παιδί μου τσιμπηθεί από μωβ μέδουσα

Όσον αφορά στα παιδιά, τόνισε ότι η ευαισθητοποίησή τους ως προς το ενδεχόμενο αναφυλαξίας είναι μικρότερη, ιδιαίτερα για παιδιά τα οποία δεν είχαν στο παρελθόν έρθει σε επαφή με μέδουσα.

“Στα παιδιά όμως είναι αυξημένη η τοξική επίδραση και έτσι θα έχουν περισσότερο πόνο που μπορεί να κρατήσει ακόμα και δύο ή τρεις εβδομάδες. Αυξημένη θα είναι επίσης η ερυθρότητα ή το οίδημα. Έχουν υπάρξει αναφορές για φουσκάλες που έχουν κρατήσει ακόμα και έξι μήνες” κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Οι καλύτερες αντικαρκινικές τροφές και που συμβάλλει η κάθε μία

Όπου υπάρχει συνωστισμός να βάζουμε μάσκα, λέει ο Θ. Πλεύρης

Exit mobile version