Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Προστασία των παιδιών από το «blackout challenge» – Οι γραμμές βοήθειας

Προστασία των παιδιών από το «blackout challenge» - Οι γραμμές βοήθειας

Η προστασία των παιδιών από το «blackout challenge» έρχεται και πάλι στο φως της δημοσιότητας μετά την αυτοκτονία ενός 14χρονου παιδιού στα Σεπόλια, που πιθανόν να σχετίζεται με αυτό το παιχνίδι πρόκληση.

Προστασία των παιδιών από το «blackout challenge»

Αναλυτικές συμβουλές για γονείς για την προστασία των παιδιών από επικίνδυνες προκλήσεις στο διαδίκτυο όπως το «blackout challenge», δημοσιοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Η διακριτική επίβλεψη των διαδικτυακών δραστηριοτήτων των παιδιών και οι τακτικές συζητήσεις για θέματα που άπτονται της ασφαλούς πλοήγησης είναι οι δύο βασικοί πυλώνες που μπορούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά θετικές εμπειρίες στο διαδίκτυο και να αποτρέψουν την εμπλοκή τους σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ εφιστά την προσοχή των γονιών στις διάφορες προκλήσεις που κατά καιρούς κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Μια από αυτές είναι και το “blackout challenge”, ένα παιχνίδι πρόκλησης στο ΤΙΚ ΤΟΚ το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της νευρικής λειτουργίας, νοητική αναπηρία ή ακόμα και θάνατο.

Οι χρήστες με διάφορους τρόπους κι ενώ μαγνητοσκοπούν τη διαδικασία, προκαλούν στον εαυτό τους διακοπή της οξυγόνωσης του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να χάνουν τις αισθήσεις τους. Οποιαδήποτε δραστηριότητα στερεί από τον εγκέφαλο οξυγόνο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια της νευρικής λειτουργίας, μόνιμη νοητική αναπηρία ή ακόμα και θάνατο. Επιπρόσθετα, υπάρχει και ο κίνδυνος σοβαρού χτυπήματος στο κεφάλι κατά την πτώση του χρήστη στο έδαφος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο θύμα της συγκεκριμένης πρόκλησης στη χώρα μας όμως στο εξωτερικό έχουν καταγραφεί περιστατικά παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η έκθεση σε κινδύνους

Το ευάλωτο της ηλικίας, η περιέργεια, η ομότιμη πίεση, η τάση μιμητισμού, καθώς και η αίσθηση του ανήκειν, λαμβάνοντας υπόψη και τα χαρακτηριστικά της ηλικιακής περιόδου των παιδιών, των εφήβων και των νέων, διαδραματίζουν καθοριστικό και ενισχυτικό παράγοντα στην έκθεση σε τέτοιους κινδύνους. Επομένως, καθίσταται επιτακτικό και αναγκαίο να μας απασχολεί, όχι μόνο ως ιδιότυπο και μεμονωμένο «φαινόμενο», αλλά ως μέρος ενός συνόλου επιβλαβών συμπεριφορών και σύστοιχων κινδύνων, οι οποίες απαιτούν συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση.

Συμβουλές για γονείς:

1. Να κρατήσει αποδεικτικά στοιχεία (στιγμιότυπα οθόνης-screen shots),

2. Να αναφέρει, μέσω εργαλείων αναφοράς καταγγελίας, το περιστατικό και τα αποδεικτικά στοιχεία,

3. Να μπλοκάρει το άτομο (π.χ., προφίλ) ή τον αριθμό που το παρενοχλεί,

4. Να αναφέρει, άμεσα, το γεγονός σε εσάς ή σε ενήλικα που εμπιστεύεται,

5. Να απευθυνθεί σε εξειδικευμένους φορείς όπως:

–Γραμμή Βοήθειας Help-Line.gr στο 210 6007686

–Ανοιχτή γραμμή καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr

–Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (11188)

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στον οδηγό βέλτιστων πρακτικών για τις διαδικτυακές προκλήσεις που συνέταξε το 2019 ο ΙNSAFE (Δίκτυο Kέντρων Aσφαλών Διαδικτύων της Ευρώπης)

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.

Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine, δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου.

Διαβάστε επίσης

Κληρονομικό Αγγειοοίδημα – Τα συμπτώματα, η θεραπεία και τι μπορεί να πυροδοτήσει τις κρίσεις

Έτσι υπονομεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα αυτές οι 8 τροφές

Σε πρώτο πρόσωπο: Πώς είναι να βρίσκομαι στη ΜΕΘ περιμένοντας τους πνεύμονες που θα μου δώσουν ανάσα ξανά

Exit mobile version