Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Τηλεργασία και παιδιά στο σπίτι: Τα όρια της νέας κανονικότητας

Healthstories-τηλεργασία-και-παιδιά-στο-σπίτι

Τηλεργασία και παιδιά στο σπίτι είναι, όπως φάνηκε από την εμπειρία της καραντίνας, ασύμβατες έννοιες, αλλά αυτή είναι η νέα κανονικότητα και χρειάζεται να επαναπροσδιορίσετε τα όρια και τους κανόνες στην οικογένεια.

Εργάζεστε από το σπίτι με τηλεργασία. Μια χαρά! Γλυτώνετε τη βενζίνη, τα έξοδα για καφέ και σνακ, κερδίζετε χρόνο και όλα τα γνωστά πλεονεκτήματα αυτής τη μορφής εργασίας. ‘Έχετε όμως και παιδί ή και παιδιά που είναι μικρής ηλικίας ή που κάνουν και εκείνα τηλεμάθημα. Εδώ αρχίζει να δυσκολεύει το πράγμα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μία μαμά ή ένας μπαμπάς κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχαν, χρειάστηκε να κάνουν νοήματα στο παιδί τους, να γράψουν σε ένα χαρτί “λίγο πιο ήσυχα σε παρακαλώ” προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα την συνάντηση με τον προϊστάμενό τους ή τους συναδέλφους τους.

Και αν αυτές οι παρεμβάσεις έπιαναν τόπο, κανένα πρόβλημα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά παραδείγματα στο στενό ή ευρύτερο κύκλο μας που δείχνουν ότι σε κάποιες καταστάσεις ο έλεγχος έχει ξεφύγει.

Αμέτρητες ερωτήσεις εκείνη την ακατάλληλη στιγμή της παρουσίασης, συνεχής γκρίνια, επικές ζημιές, ατελείωτες ανάγκες… Και η οργή να φουσκώνει και να ξεχειλίζει.

Δεν είστε οι μόνοι που ζείτε σ’ αυτό το παράλληλο σύμπαν.

Υπάρχει λύση; Μαγική λύση δεν υπάρχει, μόνο οι αλλαγές στη συμπεριφορά μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της εργασιακής ηρεμίας και της οικογενειακής γαλήνης.

Η λύση κατ’ αρχήν είναι ο επαναπροσδιορισμός των ορίων όχι μόνο στο παιδί αλλά και σε σας τους ίδιους.

Το άγχος των παιδιών

Τα παιδιά που διεκδικούν την προσοχή των γονιών τους, ακόμα και αν γνωρίζουν την ώρα που εργάζονται, είναι πιθανότατα αγχωμένα και ανήσυχα, και η συμπεριφορά τους είναι ίσως μία αναζήτηση καθησυχασμού. Θέλουν να γνωρίζουν ότι όλα είναι εντάξει, ότι οι γονείς τους είναι ακόμα εκεί, και θα τα αγαπάτε και θα τα προστατεύετε, λέει η Shelley Davidow, συγγραφέας του “Raising Stress-Proof Kids”.

Αν ανταποκριθείτε με τρυφερότητα, χαμόγελο και ευγένεια, είναι πιθανόν ότι θα μειώσετε τις ενοχλητικές ενέργειές τους.

Η Davidow προτείνει ένα 20λεπτο διάλειμμα του γονιού για να παίξει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, να ζωγραφίσει μαζί με το παιδί ή απλά να μιλήσει μαζί του με τέτοιο τρόπο που να έχει όλη του την προσοχή στο παιδί.

Χρησιμοποιήστε το χιούμορ

Όταν το παιδί σας θα φορέσει ανάποδα τα ρούχα του ή χύσει ολόκληρο το μπολ με το γάλα και τα δημητριακά στο πάτωμα, μην εμπιστευθείτε την πρώτη σας αντίδραση που συνήθως είναι φωνές.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα, χαμογελάστε και μιλήστε με ήπιο τρόπο.

Για δυσκολότερες καταστάσεις, μιλήστε με το παιδί κάποια άλλη πιο ήρεμη στιγμή, δίνοντας αναλυτικές εξηγήσεις γιατί πρέπει να γίνονται κάποια πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο και λύστε του όλες τις απορίες.

Απλώς περιγράψτε την κατάσταση και ρωτήστε το παιδί σας: «Τι μπορούμε να κάνουμε για να το λύσουμε;» ή “Ποιες ιδέες έχεις για να είναι πιο εύκολα τα πράγματα στο σπίτι;”.

Πάντα η υπομονή και ο διάλογος έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τις φωνές.

Exit mobile version