Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Το παιδί σκαλίζει συνέχεια τη μύτη – Τι να κάνετε για να το ξεπεράσει

Το παιδί σκαλίζει συνέχεια τη μύτη - Τι να κάνετε για να το ξεπεράσει

Τα παιδιά πολλές φορές σκαλίζουν τη μύτη τους για να την καθαρίσουν αλλά πάντα υπάρχει κίνδυνος ρινορραγίας και μεταφοράς ή εξάπλωσης μικροβίων.

Σχεδόν όλα τα παιδιά βάζουν το δάχτυλο στη μύτη γιατί τα ενοχλεί κάτι.

Αυτό ξεκινάει από μικρή ηλικία και το κάνουν όπου να ‘ναι, χωρίς βέβαια να τα νοιάζει και πολύ αν η κίνηση αυτή θεωρείται αγενής σε δημόσιο χώρο. Όσο μεγαλώνουν το σκάλισμα της μύτης περιορίζεται και γίνεται μόνο σε ιδιωτικό χώρο.

Το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι από αυτή τη συνήθεια: Γρατζουνιές στη μύτη, ρινορραγίες και εξάπλωση μικροβίων και λοιμώξεων.

Γιατί τα παιδιά σκαλίζουν τη μύτη τους

Από πολύ μικρή ηλικία, τα παιδιά ασχολούνται με τη μύτη τους για διάφορους λόγους.

Τα νήπια τείνουν να το κάνουν όταν ανακαλύπτουν τα σώματά τους , λέει ο Jaime Friedman, MD, παιδίατρος από το Σαν Ντιέγκο και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. «Βρίσκουν μια τρύπα, οπότε θέλουν να την εξερευνήσουν».

Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να σκαλίσουν τη μύτη τους για να καθαρίσουν τη βλέννα που μπορεί να τους ενοχλεί.

“Πολλά παιδιά δεν καθαρίζουν τακτικά τη μύτη τους φυσώντας τη, οπότε η βλέννα μαζεύεται και στεγνώνει”, λέει η Nina Shapiro, MD, Ωτορινολαρυγγολόγος παίδων στο UCLA Mattel Children’s Hospital.

Εξηγεί ότι η βλέννα μπορεί να προκαλέσει κνησμό και συμφόρηση και τα παιδιά ενοχλούνται. Και επειδή ο ερεθισμός αυτός προκαλεί συσσώρευση περισσότερης βλέννας, ο κύκλος επαναλαμβάνεται.

Τα παιδιά μπορούν επίσης να έχουν λίγο φαγούρα, προσθέτει η Δρ Shapiro, που συμβαίνει με τις εποχιακές αλλεργίες. Μερικές φορές τα παιδιά δεν συνειδητοποιούν καν ότι το κάνουν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το καθάρισμα της μύτης με το δάχτυλο είναι αβλαβές και συνήθως ενοχλεί τον γονέα περισσότερο από το παιδί.

Αλλά αυτή η κακή συνήθεια μπορεί επίσης να έχει κάποιες βλαβερές συνέπειες.

«Τα μεγάλα αιχμηρά νύχια μπορεί να προκαλέσουν γρατζουνιές  ή και αιμορραγίες στη μύτη», λέει η δρ Shapiro. Στην πραγματικότητα, οι ρινορραγίες προκαλούνται συχνότερα στα παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών.

Ακόμα πιο ανησυχητικό, είναι το θέμα των μικροβίων και των βακτηρίων. “Τα βρώμικα δάχτυλα στη μύτη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τα παιδιά όχι μόνο να μεταφέρουν μικρόβια στη μύτη και να αρρωστήσουν, αλλά και να τα μεταδίδουν”, λέει ο Δρ Friedman.

“Ειδικά καθώς βλέπουμε όλο και περισσότερες αναπνευστικές ασθένειες στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένου και της COVID-19, είναι επικίνδυνο να βάζουμε τα δάχτυλα στη μύτη αυτές τις μέρες.”

Πώς να σταματήσετε το παιδί σας να σκαλίζει συνεχώς τη μύτη του

Τα μικρά παιδιά δεν συνειδητοποιούν ότι η μύτη είναι ακατάλληλη για να βάζουν τα δάχτυλα τους. Οι γονείς πρέπει να τα βοηθήσουν να κόψουν αυτή τη συνήθεια. Δεν πρέπει ποτέ να ντρέπονται για το παιδί τους ή να το κάνουν να ντρέπεται.

Εκπαίδευση καθαρισμού της μύτης

Οι γονείς μπορούν να διδάξουν στα παιδιά τους σχετικά με το φύσημα της μύτης και τις γενικές πρακτικές υγιεινής.

Αυτή η εκπαίδευση μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την ηλικία των δύο ή τριών ετών.

“Οι γονείς μπορούν να διδάξουν στα παιδιά το πλύσιμο των χεριών και ότι η τοποθέτηση βρώμικων χεριών στη μύτη μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση των λοιμώξεων”, λέει.

«Εάν πρέπει να καθαρίσουν τη μύτη τους, πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά». Η Δρ Shapiro συνιστά επίσης ρινικό αλατούχο σπρέι ή σταγόνες όταν η μύτη είναι ιδιαίτερα στεγνή ή έχει βλέννα.

Τέλος, αποφύγετε να λέτε «μην σκαλίζεις τη μύτη σου» συνεχώς, κάτι που μπορεί να παρακινήσει τα παιδιά να το κάνουν περισσότερο.

Αντ ‘αυτού βοηθήστε το παιδί σας να αποβάλει την κακή συνήθεια, λέγοντας του “μπράβο” όταν την καθαρίζει με χαρτομάντηλο και με τον καιρό θα μειώσει το σκάλισμα της μύτης.

Πηγή: parents.com

Διαβάστε επίσης

Διαλείπουσα νηστεία: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

«Όχι, παππού, δεν θα παίζεις μαζί μου όπως θέλεις!»: Μια ιστορία που μαθαίνει να σεβόμαστε το ΟΧΙ

Ιδρυτές BioNTech: Ελπίζουν σε τρία-τέσσερα χρόνια να έχει έγκριση το εμβόλιο για τον καρκίνο

 

 

 

 

Exit mobile version