Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Ο ΕΕΣ ενημέρωσε 879 μαθητές και εφήβους για την πρόληψη του HIV/AIDS και των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Λοιμώξεων

Πάνω από 800 μαθητές και εφήβους ενημέρωσε ο ΕΕΣ για την πρόληψη του HIV/AIDS και των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Λοιμώξεων (ΣΜΛ).

O ΕΕΣ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS- 1η Δεκεμβρίου- υλοποίησε μια πολυδιάστατη και στοχευμένη δράση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης με θέμα «Σεξουαλική Υγεία και Ασφαλής Συμπεριφορά». Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε τέσσερις δομές: δύο Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ένα Σχολείο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και μία Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων, επιδιώκοντας την άμεση προσέγγιση διαφορετικών ηλικιακών και κοινωνικών ομάδων.

Συνολικά, στη δράση της Κινητής Ομάδας Υγείας του Ε.Ε.Σ. συμμετείχαν 879 μαθητές και έφηβοι, οι οποίοι παρακολούθησαν διαδραστικό εκπαιδευτικό σεμινάριο ειδικά σχεδιασμένο για την ενίσχυση της γνώσης γύρω από την πρόληψη του HIV/AIDS και των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Λοιμώξεων (ΣΜΛ).

Το σεμινάριο προήγαγε την υιοθέτηση ασφαλών σεξουαλικών συμπεριφορών, την ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοπροστασίας και την ενδυνάμωση των συμμετεχόντων. Οι εκπαιδευτικές ενότητες συνδύασαν επιστημονική ενημέρωση με βιωματικές μεθόδους, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να εκφράσουν απορίες, να συζητήσουν πραγματικά σενάρια και να υιοθετήσουν υπεύθυνες συμπεριφορές, βασισμένες σε αξιόπιστη και τεκμηριωμένη γνώση.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκαν 235 test ταχείας ανίχνευσης για ΣΜΛ (rapid test HIV, Ηπατίτιδα Β – C, Σύφιλη), προσφέροντας άμεση, δωρεάν και εμπιστευτική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Η δυνατότητα δωρεάν εξέτασης ανέδειξε τον κοινωνικό χαρακτήρα της παρέμβασης και υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της αντιμετώπισης του στίγματος που συχνά συνοδεύει τα ζητήματα σεξουαλικής υγείας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, το Δίκτυο ERNA- European Red Cross/Red Crescent Network on HIV/AIDS, TB, Hepatitis and Substance Abuse -της Ομοσπονδίας Εθνικών Συλλόγων, Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, καλεί τους Εθνικούς Συλλόγους του Κινήματος να στηρίξουν το έργο του, με στόχο την υλοποίηση δράσεων σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία. Η συλλογική αυτή προσπάθεια ενισχύει την ανταλλαγή γνώσεων και την αποτελεσματική ανταπόκριση στις προκλήσεις για τη διαχείριση του HIV, με ιδιαίτερη έμφαση σε πληθυσμούς με αυξημένη ευαλωτότητα και κίνδυνο.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. και Αντιπρόεδρος του Δικτύου ERNA, Dr. Αντώνιος Αυγερινός, δήλωσε: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα η εκλογή μου ως Αντιπρόεδρος του Δίκτυο ERNA- European Red Cross/Red Crescent Network on HIV/AIDS, TB, Hepatitis and Substance Abuse -της Ομοσπονδίας Εθνικών Συλλόγων, Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Θεωρώ καθήκον μας να σταθούμε στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του HIV/AIDS. Η Παγκόσμια Ημέρα AIDS είναι μια ευκαιρία να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για πρόληψη, ενημέρωση και καταπολέμηση του στίγματος. Παρά τις επιστημονικές εξελίξεις, η νόσος εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τη δημόσια υγεία και την κοινωνική ισότητα. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με πνεύμα συνεργασίας, εμπιστοσύνης και κοινό όραμα, στέλνει το μήνυμα «Σταματάμε το ΣΤΙΓΜΑ… Σπάμε τη σιωπή, η αλλαγή ξεκινάει από εμάς!».


photo shutterstock

Διαβάστε επίσης

7 αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε έξω τον χειμώνα ή όταν έχει κακοκαιρία

Τουρισμός ευεξίας: Τι έδειξε νέα έρευνα του ΕΛΙΤΟΥΡ, τι πρέπει να αλλάξει

Exit mobile version