Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Τα 5 πιο συχνά προβλήματα υγείας που έχουν 2 στις 3 νέες γυναίκες και τα ανακαλύπτουν στην εγκυμοσύνη

gynaikes

Δύο στις 3 γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία έχουν κάποια προβλήματα υγείας, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν το μωρό τους. Πρόκειται για συχνές καταστάσεις που αντιμετωπίζονται, αρκεί να τις γνωρίζουν οι γυναίκες πριν την εγκυμοσύνη τους.

Δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) σε 5.374 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έδειξε ότι 2 στις 3 γυναίκες έχουν τουλάχιστον έναν τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου, όπως χαμηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ ή μη διαχειριζόμενο διαβήτη, που μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα σοβαρών γενετικών ανωμαλιών.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο American Journal of Preventive Medicine, από το Elsevier, υπογραμμίζει ότι ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση αυτών των μεταβλητών παραγόντων κινδύνου, ειδικά πριν από την εγκυμοσύνη, είναι σημαντικοί, ώστε να βελτιωθεί η υγεία των γυναικών και να μειωθεί ο κίνδυνος γενετικών ανωμαλιών.

Οι συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες, οι στοματοπροσωπικές σχιστίες και οι ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα (NTDs) είναι δομικές γενετικές ανωμαλίες που προκύπτουν από ανωμαλίες κατά την εμβρυογένεση, οι οποίες μπορεί να ποικίλλουν σε σοβαρότητα. Αυτές οι παθήσεις συγκαταλέγονται στις πιο συχνές γενετικές ανωμαλίες, με συχνότητα εμφάνισης περίπου 100 ανά 10.000 ζώντες γεννήσεις, 16 ανά 10.000 ζώντες γεννήσεις και 7 ανά 10.000 ζώντες γεννήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντίστοιχα.

Ο επικεφαλής ερευνητής Arick Wang, PhD, από το Τμήμα Γενετικών Ανωμαλιών και Βρεφικών Διαταραχών, Εθνικό Κέντρο Γενετικών Ανωμαλιών και Αναπτυξιακών Αναπηριών, Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αναφέρει ότι «η παθογένεση αυτών των κοινών γενετικών ανωμαλιών είναι πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει τόσο μη τροποποιήσιμους όσο και τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Κοινοί τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου έχουν εντοπιστεί μέσω επιδημιολογικών μελετών και περιλαμβάνουν την επισιτιστική ανασφάλεια, την ανεπάρκεια φυλλικού οξέος, την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, τον προεμμηνορροϊκό σακχαρώδη διαβήτη, την προεμμηνορροϊκή παχυσαρκία και την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου».

Από το 1992, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ συνιστά την κατανάλωση 400µg/ημέρα φολικού οξέος για την πρόληψη των μη φυσιολογικών νοσημάτων του εγκεφάλου (NTDs). Οι επιστήμονες παρατηρούν μια σημαντική μείωση των γυναικών με χαμηλό επίπεδο φυλλικού οξέος στο αίμα κατά τη διάρκεια. Από την εφαρμογή της ενίσχυσης των εμπλουτισμένων δημητριακών με φολικό οξύ στις ΗΠΑ, περισσότερα από 1300 μωρά γεννιούνται ετησίως χωρίς ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, τα οποία διαφορετικά θα μπορούσαν να είχαν γεννηθεί με αυτές τις παθήσεις.

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης σχετικά με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου είναι τα εξής:

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης

Τζια – Γαστρεντερίτιδα: Τι αναμένουν οι επιστήμονες, εξηγεί στο HS ο καθ. Δ. Παρασκευής

Πώς μπορώ να κάνω το γαλλικό τοστ πιο υγιεινό

Exit mobile version