Οι αλλαγές στο γυναικείο σώμα κατά τη σύλληψη, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, είναι καταπληκτικές και όσο καλύτερα προετοιμασμένη είναι μία γυναίκα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για μία ανέφελη κύηση.
Αν λοιπόν, μία γυναίκα έχει αρχίσει να σκέφτεται να αποκτήσει σύντομα μωρό, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να εξετάσει είναι αν χρειάζεται να “προετοιμάσει το έδαφος”, ακόμα και αν όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Αρχικά, καλό θα είναι επισκεφθεί τον γυναικολόγο της για κάποιες απλές εξετάσεις και να συζητήσει ορισμένες πιθανές αλλαγές στις συνήθειες της και την καθημερινότητά της. Ιδιαίτερης σημασίας είναι το οικογενειακό ιστορικό των δύο συντρόφων, όπου ο γυναικολόγος θα μπορεί να συμβουλεύσει και αναλόγως να κατευθύνει, αν υπάρχουν κληρονομικές διαταραχές.
Τα βήματα που πρέπει να κάνει μία γυναίκα για να διαπιστώσει αν το σώμα της είναι έτοιμο να φιλοξενήσει μία εγκυμοσύνη, αναλύει ο Δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Ιατρός Αναπαραγωγής, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, Μέλος του Δ.Σ. του Institute of Life στο ΙΑΣΩ.
Γενικές και ειδικές εξετάσεις
Μία γενική εξέταση αίματος είναι ο καθρέφτης της υγείας. Ωστόσο, χρειάζονται και κάποιες επιπλέον εξετάσεις, όπως η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, το τεστ Παπανικολάου για τον αποκλεισμό αλλοιώσεων ή εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Έλεγχος για το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας
Στο πλαίσιο των εξετάσεων αίματος, θα πρέπει να γίνει έλεγχος για το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας. Η εξέταση αφορά και τους δύο συντρόφους, καθώς αν είναι και οι δύο φορείς της μεσογειακής αναιμίας, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες – περίπου 25% – το παιδί που θα γεννηθεί, να έχει μεσογειακή αναιμία και να νοσεί.
Έλεγχος για την κυστική ίνωση
Μία εξαιρετικά χρήσιμη εξέταση είναι ο έλεγχος για την κυστική ίνωση, η οποία είναι μία γενετική νόσος που προοδευτικά προκαλεί σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια. Για το τεστ λαμβάνεται απλό δείγμα σάλιου ή αίματος προκειμένου να γίνει μοριακός έλεγχος του DNA. Ο έλεγχος αφορά και τους δύο συντρόφους. Εάν δύο φορείς της κυστικής νόσου αποκτήσουν παιδί, υπάρχει 25% πιθανότητα το παιδί να έχει κυστική ίνωση, 25% πιθανότητα να είναι απολύτως υγιές και 50% πιθανότητα να είναι φορέας της κυστικής ίνωσης , όπως οι γονείς του.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, οι φορείς του παθολογικού γονιδίου είναι περισσότεροι από 500.000.
Εμβόλια
Το ιστορικό εμβολιασμών και των επαναληπτικών δόσεων είναι καίριας σημασίας, επειδή ορισμένα νοσήματα, όπως η ερυθρά, μπορούν να βλάψουν σοβαρά το μωρό, αν η μέλλουσα μητέρα νοσήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Χρόνια νοσήματα
Υπάρχουν αρκετές χρόνιες παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη, όπως ο διαβήτης, η επιληψία, η καρδιακή νόσος, κ.λπ.
Αν και αυτές οι καταστάσεις δεν αποκλείουν μία ομαλή εγκυμοσύνη, θα πρέπει να ελέγχονται και να υπάρξει τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής.
Φυλλικό οξύ και βιταμίνες
Η σύσταση των γιατρών σε μία γυναίκα που επιθυμεί να μείνει σύντομα έγκυος, είναι να ξεκινήσει να λαμβάνει καθημερινά φυλλικό οξύ (βιταμίνη B9), προκειμένου να έχει επάρκεια ο οργανισμός της, πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το φυλλικό οξύ είναι πολύτιμο για την πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, ο οποίος σχηματίζει τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη.
Ο γιατρός θα σας κατευθύνει για την ιδανική ποσότητα, αλλά και για τις άλλες βιταμίνες που ενδεχομένως χρειαστεί να πάρετε πριν τη σύλληψη.
Αντισύλληψη
Με τη συμβουλή του γιατρού, θα πρέπει η γυναίκα να διακόψει την αντισύλληψη αρκετό διάστημα πριν την εγκυμοσύνη, προκειμένου να υπάρξει ένα ικανό διάστημα για να ρυθμιστεί ο κύκλος περιόδου.
Βάρος, διατροφή, άσκηση – Κάπνισμα, άγχος
Όσο πιο κοντά στο φυσιολογικό βάρος είναι μία γυναίκα τόσο καλύτερα, ενώ η σωματική άσκηση, μόνο καλό μπορεί να προσφέρει σε μία γυναίκα που θέλει να μείνει σύντομα έγκυος.
Αυτονόητο είναι ότι η υγιεινή διατροφή γεμίζει τον οργανισμό με πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, στοιχεία τα οποία η μέλλουσα μαμά θα μοιραστεί με το μωρό της.
Αντίθετα, κάπνισμα και άγχος, είναι οι εχθροί του οργανισμού και σίγουρα υπονομεύουν τις προσπάθειες σύλληψης.
“Η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, και το γυναικείο σώμα μπορεί να ανταπεξέλθει σε μία εγκυμοσύνη, ακόμα και όταν υπάρχουν δυσκολίες. Η ενημέρωση και η συζήτηση με τον γιατρό, κάνουν πιο εύκολο αυτό το ταξίδι, προλαμβάνοντας μικρά και μεγάλα εμπόδια”, καταλήγει ο κ. Ι. Βασιλόπουλος.
Photo Shutterstock