Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Υπογεννητικότητα στην Ελλάδα: Αιτίες, συνέπειες και προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας

ipogennitikotita stin Ellada

Το δημογραφικό και η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα δεν είναι απλώς αριθμοί. Είναι κλειστά σχολεία, λιγοστές οικογένειες, ερημωμένα χωριά και μια κοινωνία που γερνά χωρίς να ανανεώνεται. Το μήνυμα αυτό κυριάρχησε στις ενημερωτικές ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 5 Ιουλίου στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο, από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του ΠΟΥ, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής και τους τοπικούς δήμους.

Δραματικά στοιχεία από τα νησιά

Στον Άγιο Ευστράτιο, το νηπιαγωγείο παραμένει κλειστό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ μόλις δύο παιδιά φοιτούν στο Δημοτικό. Το Γυμνάσιο και το Λύκειο μετρούν συνολικά 14 μαθητές, την ώρα που οι κάτοικοι κάτω των 35 ετών είναι ελάχιστοι. Στη Λήμνο, το 2024 γεννήθηκαν 100 παιδιά, ενώ οι θάνατοι ήταν διπλάσιοι.

Οι ημερίδες πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Γεώργα: Ωρολογιακή βόμβα για τα νησιά μας

«Το δημογραφικό πρόβλημα είναι ωρολογιακή βόμβα για τα νησιά μας, καθώς η μείωση των γεννήσεων και η φυγή των νέων σχετίζονται άμεσα με την ανεπαρκή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ειδικά στην αναπαραγωγική υγεία», δήλωσε η δήμαρχος Λήμνου, Ελεονώρα Γεώργα.

Ο έπαρχος Λήμνου, Απόστολος Κουτσογιάννης, προειδοποίησε πως η ίδια η βιωσιμότητα των νησιωτικών κοινωνιών τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Πατούλης: Η υπογεννητικότητα είναι εθνική απειλή

«Η υπογεννητικότητα αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη, αν και σιωπηλή, απειλή για τη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και του ΕΔΔΥΠΠΥ, Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας τις σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που ήδη βιώνουν μικρά νησιά όπως η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος.

Η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες γεννήσεων στην Ευρώπη, με τη γήρανση του πληθυσμού να επιταχύνεται αδιάλειπτα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. «Η Πολιτεία, η Αυτοδιοίκηση και η Επιστημονική Κοινότητα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους», τόνισε ο ίδιος.

Πρόληψη με την εξέταση ΑΜΗ

Κατά τις ημερίδες, παρουσιάστηκαν επιστημονικές προτάσεις με επίκεντρο την εξέταση της αντιμυλλέριου ορμόνης (ΑΜΗ), που μπορεί να αποκαλύψει το ωοθηκικό απόθεμα της γυναίκας και να καθοδηγήσει έγκαιρα τις επιλογές της σχετικά με τη μητρότητα.

Το ΕΔΔΥΠΠΥ έχει ήδη ξεκινήσει καμπάνια ευαισθητοποίησης μέσω των ΚΕΠ Υγείας για τη σημασία της προληπτικής μέτρησης της ΑΜΗ, δράση που επεκτείνεται και σε μικρά νησιά.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης για τη γονιμότητα, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Η πρόληψη είναι εργαλείο κοινωνικής δικαιοσύνης

«Δεσμευόμαστε να ενημερώσουμε πλήρως τον πληθυσμό σχετικά με την ΑΜΗ, μέσω των 240 δήμων-μελών μας. Η πρόληψη δεν είναι πολυτέλεια, είναι χρέος της Πολιτείας και θεμέλιο της Δημόσιας Υγείας», ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Πάντος: Μόνο 1 στις 10 γυναίκες γνωρίζει τον ρόλο της ΑΜΗ

Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος, υπογράμμισε ότι μόνο μία στις δέκα γυναίκες γνωρίζει πως μετά τα 35 αρχίζει να μειώνεται το ωοθηκικό απόθεμα, κάτι που κορυφώνεται μετά τα 40 έτη.

«Πολλές γυναίκες συγχέουν τη γενική υγεία με τη γονιμότητα. Η έλλειψη ενημέρωσης είναι σημαντική και η ανάγκη για στρατηγικές εκπαίδευσης επείγουσα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η δωρεάν ένταξη της εξέτασης ΑΜΗ σε εθνικά προγράμματα πρόληψης αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Γονιμότητα, υπογεννητικότητα και στήριξη της οικογένειας: Ανησυχίες – Προβληματισμοί

HOPEgenesis: Η ιστορία μιας μέλλουσας μαμάς στην Αστυπάλαια και η μάχη για να καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα

 

Exit mobile version