Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Η ρύπανση από πυρκαγιές, αυτοκίνητα και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής επηρεάζει τον εγκέφαλο των παιδιών

egkefalo-paidion

Νέα έρευνα συνδέει την ατμοσφαιρική ρύπανση που προέρχεται από πυρκαγιές, αυτοκίνητα και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με διαφορές στον εγκέφαλο των παιδιών.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση που προέρχεται κυρίως από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, πυρκαγιές και αυτοκίνητα, ακόμα και όταν βρίσκεται κάτω από τα επίσημα αμερικανικά και ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας αέρα, φαίνεται ότι επηρεάζει τους εγκεφάλους των παιδιών, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Developmental Cognitive Neuroscience».

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας ανέλυσε συστηματικά 40 δημοσιευμένες μελέτες, που περιλάμβαναν μετρήσεις της ρύπανσης του εξωτερικού αέρα και του αντικτύπου που μπορεί να είχε στον εγκέφαλο παιδιών διαφορετικών ηλικιών, από νεογέννητα έως 18 ετών.

Η πλειονότητα των μελετών, που αφορούσαν στις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία, είχε διαπιστώσει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με διαφοροποιήσεις στους εγκεφάλους των παιδιών.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τον εγκέφαλο των παιδιών

Οι διαφορές αυτές περιλαμβάνουν ακόμα τον όγκο της λευκής ουσίας, που σχετίζεται με τη γνωστική λειτουργία, τις συνδέσεις σε ολόκληρο τον εγκέφαλο και με πρώιμους δείκτες για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές σημειώνουν στα συμπεράσματά τους, ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην ατμοσφαιρική ρύπανση, επειδή ο εγκέφαλος και το σώμα τους αναπτύσσονται ακόμη.

Η βασική εξληγησε είναι ότι τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και το σώμα τους απορροφά περισσότερους ρύπους σε σχέση με το σωματικό τους βάρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Επιτήδειοι στέλνουν παραπλανητικά sms – Τι να προσέχουν οι ασφαλισμένοι

Πολλαπλούν Μυέλωμα: Η Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ στον παλμό των εξελίξεων

Exit mobile version