Η βιταμίνη Β12 «αγαπάει» τον εγκέφαλο και πιο συγκεκριμένα όλο το νευρικό μας σύστημα. Δεν είναι τυχαίο που, όταν δεν υπάρχει σε επαρκή ποσότητα στον οργανισμό μας, μπορεί να νιώθουμε κόπωση, υπνηλία, πονοκέφαλο, να έχουμε ελλιπή μνήμη, δυσκοιλιότητα, ελλιπή ισορροπία. Η, δε, σταθερά μειωμένη πρόσληψή της μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές και νευρολογικές βλάβες.
Η κοβαλαμίνη – όπως είναι η άλλη ονομασία της Β12 – βοηθά στη σύνθεση της μυελίνης και στην ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στον μυελό των οστών.
Βασική της πηγή είναι οι μικροοργανισμοί του εντερικού συστήματος των χορτοφάγων ζώων, κάτι που την καθιστά ωφέλιμη και για όλους όσοι είναι χορτοφάγοι.
Β12: Η ανεπάρκεια φέρνει προβλήματα
Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν τη Β12 από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Ωστόσο η ανεπάρκειά της είναι ένα συχνό πρόβλημα. Ένας από τους βασικούς λόγους για αυτό είναι η διαταραχή της απορρόφησης. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της απώλειας του λεγόμενου γαστρικού ενδογενούς παράγοντα και η κατάσταση αυτή λέγεται κακοήθης αναιμία – παρατηρείται πιο συχνά καθώς μεγαλώνουμε. Επιπλέον η ανεπάρκεια μπορεί να οφείλεται σε εντερικές διαταραχές, σε χαμηλή παρουσία δεσμευτικών πρωτεϊνών και στη χρήση ορισμένων φαρμάκων.
Κατόπιν αυτών είναι εύλογη η ερώτηση πόση βιταμίνη Β12 χρειάζεται την ημέρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η συνιστώμενη ποσότητα διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και με το φύλο:
Για υγιείς ενήλικες: 4 μg/την ημέρα.
Στην εγκυμοσύνη και στη γαλουχία: 4,5 μg – 5 μg/ ημέρα.
Εμπλουτισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα
Στο εμπόριο κυκλοφορεί το B12 fix®, που συμπληρώνει τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη Β12 (Methylcobalamin, 1000 μg).
Ας δούμε πότε είναι πιθανό να εμφανιστεί έλλειψη της Β12:
- Σε ατροφική γαστρίτιδα.
- Σε κακοήθη αναιμία.
- Σε νόσο του Crohn ή κοιλιοκάκη.
- Σε κατάχρηση αλκοόλ ή υπερβολική κατανάλωσή του, καθώς αυτό μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Το σημάδι ότι υπάρχει έλλειψη Β12 μπορεί να είναι η γλωσσίτιδα ή πρησμένη, φλεγμονώδης γλώσσα.
- Σε διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η νόσος Graves ή ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.
- Όταν γίνεται λήψη ορισμένων φαρμάκων, που εμποδίζουν την απορρόφηση της Β12. Σε αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα φάρμακα για την καούρα, συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων (PPI), όπως εσομεπραζόλη, λανσοπραζόλη, ομεπραζόλη, παντοπραζόλη και ραβεπραζόλη, H2 Blockers, όπως σιμετιδίνη και φαμοτιδίνη και ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη, όπως η μετφορμίνη.
- Σε περιπτώσεις αυστηρής χορτοφαγικής διατροφής.
Ο γιατρός και ο διατροφολόγος μπορούν να εξηγήσουν τις λεπτομέρειες για τη σωστή χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής.