Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Καθηγητής νευρολογίας αναλύει πώς τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα θα βοηθήσουν εκατομμύρια ασθενείς

Καθηγητής νευρολογίας αναλύει πώς τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα θα βοηθήσουν εκατομμύρια ασθενείς

Η εταιρεία ηλεκτρονικών εμφυτευμάτων του Ίλον Μασκ ανακοίνωσε στο twitter ότι έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για τη διεξαγωγή των πρώτων δοκιμών με εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε ανθρώπους. Με αυτό τον τρόπο η Neuralink θέλει να βοηθήσει στην αποκατάσταση της όρασης και της κινητικότητας ασθενών, συνδέοντας τον εγκέφαλο τους με υπολογιστές.

Ο καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ – Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Νίκος Σκαρμέας, σε συνέντευξή του στην Ειρήνη Κυρίτση, εξήγησε πόσο σημαντική θα είναι αυτή η εξέλιξη για εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετωπίζουν νευρολογικά προβλήματα και όχι μόνο.

«Πρόκειται για αυτό που λέγεται bci brain computer interface, διεπαφή ανάμεσα στον υπολογιστή και στον εγκέφαλο. Το σκεπτικό είναι το εξής. Να μπορούμε να καταγράφουμε τη λειτουργία του εγκεφάλου, τα σήματα που εκπέμπει ο εγκέφαλος, ας το πούμε ηλεκτρικά σήματα και να μπορούμε να κατανοούμε κάθε τέτοιο σήμα σε τι είδους εντολή του εγκεφάλου αντιστοιχεί» εξήγησε ο καθηγητής.

«Για παράδειγμα εγώ σκέφτομαι αυτή τη στιγμή ότι περπατάω προς την πόρτα και ανοίγω την πόρτα βάζοντας το κλειδί, ο εγκέφαλός μου όταν το σκέφτομαι αυτό βγάζει κάποια συγκεκριμένα σήματα. Θέλουμε λοιπόν με αυτή τη βοήθεια της τεχνολογίας να καταγράψουμε αυτή την αλληλουχία σημάτων ώστε να γνωρίζει ο υπολογιστής ότι όταν σκέφτομαι, ότι όταν εκπέμπονται αυτά τα συγκεκριμένα σήματα έχω στο μυαλό μου αυτή τη συγκεκριμένη ενέργεια».

Με τη σκέψη μας θα δίνουμε εντολή να τελείται μια ενέργεια

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το σκεπτικό είναι να μπορούμε να διαβάζουμε τα σήματα του εγκεφάλου μέσω των υπολογιστών και εν συνεχεία να δίνουμε εντολή σε έναν άλλο υπολογιστή ή σε κάποιο ρομπότ το οποίο θα εκτελεί μια συγκεκριμένη ενέργεια.

Παραδείγματος χάριν, «αντί εγώ να πιάνω το ποντίκι ή αντί να δακτυλογραφώ κάτι, απλώς να το σκέφτομαι και μια μικρή συσκευή που θα έχει εμφυτευτεί στον εγκέφαλό μου να παίρνει το σήμα, να το αναλύει και να δίνει εντολή στον υπολογιστή απευθείας ή σε ένα ρομπότ να κάνει μια συγκεκριμένη ενέργεια».

Τα παραδείγματα είναι δεκάδες. Ακόμη και ένας άνθρωπος που έχει κακώσεις στον νωτιαίο μυελό από ένα τροχαίο ατύχημα και έχει μείνει παράλυτος ή δεν μπορεί να κινήσει τα πόδια του «θα μπορούσε θεωρητικά να υπάρχει ένα σύστημα ηλεκτρικής διέγερσης των μυών των ποδιών του ή ένα ρομπότ το οποίο να είναι συνδεδεμένο εξωτερικά στο πόδι του και ο ασθενείς να σκέφτεται θέλω τώρα να σηκώσω το πόδι μου, θέλω να περπατήσω, η εντολή να δίνεται στο σύστημα και αυτό με τη σειρά του να δίνει την εντολή στα πόδια του να κινηθούν» σημείωσε ο καθηγητής νευρολογίας.

Τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ανθρώπους με παραπληγία ή δυσκολία στην κίνηση που μετακινούνται με αναπηρικό καροτσάκι. Επίσης θα μπορούσαν να ωφελήσουν και σε παθήσεις τύπου κάκωσης, ατυχήματα, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ή ακόμη και σε κάποιες εκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος του κινητικού νευρώνα. Κάτι παρόμοιο με αυτό που αντιμετώπιζε ο Stephen Hawking.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας θα μπορούσε να βοηθήσει και κάποιους ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις που ενδεχομένως να έχουν δυσκολία να εκφραστούν. «Θα μπορούσαν εύκολα και απλά να μπορούν με τη σκέψη τους να κινούν έναν υπολογιστή, είτε να δακτυλογραφούν με τη σκέψη. Και αυτό με ένα σύστημα τεχνολογίας να μπορεί να εκφραστεί και ηχητικά όχι μόνο γραπτά», σύμφωνα με τον καθηγητή.

Όφελος για ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις

Είναι εκατομμύρια οι ασθενείς που πάσχουν από νευρολογικές παθήσεις και στην Ελλάδα. Κάποιες πιο σοβαρές και άλλες λιγότερο σοβαρές.

Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε με ακρίβεια ποιες και πόσες από αυτές τις παθήσεις θα μπορέσουν να ωφεληθούν από αυτή την τεχνολογία και κυρίως πότε.

«Είμαστε αρκετά κοντά ώστε να κάνουμε τα πρώτα βήματα, αλλά για να φτάσουμε σε κάτι το οποίο είναι λειτουργικό στην καθημερινότητα για μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε μεγάλη κλίμακα, δεν είμαστε ακόμα εκεί», κατέληξε ο καθηγητής νευρολογίας Νίκος Σκαρμέας.

Στην ανακοίνωση που έκανε ο Ίλον Μάσκ, πάντως τονίστηκε ότι η Neuralink δεν προχωρά άμεσα σε δοκιμές, ενώ πριν από μερικούς μήνες βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχών για πειράματα σε ζώα. Ο αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει σχολιάσει το θέμα.

Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε επίσης

Λέρος: Το πρώτο νησί στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε ως φιλικό προς τους ποδηλάτες

Φρούτα και λαχανικά: Πώς θα τα πλύνουμε σωστά;

Exit mobile version