Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Εβδομάδα αφύπνισης για την καρδιακή ανεπάρκεια στα Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων

kardiaki aneparkeia

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής, Προαγωγής Υγείας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αθηναίων προγραμματίζει δωρεάν προληπτικό έλεγχο (εξέταση με ιστορικό, μέτρηση αρτηριακής υπέρτασης, διενέργεια ΗΚΓ και, εφόσον υπάρχει υποψία ΚΑ, υπέρηχο και BNP).

Για τον σκοπό αυτού του προγράμματος, τα 4ο και 5ο Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων θα φιλοξενήσουν κλιμάκια της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στις 25 και 26 Απριλίου 2024. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση των πολιτών πάνω στην Καρδιακή Ανεπάρκεια, την αξία της έγκαιρης διάγνωσής της και την μακροχρόνια φροντίδα των ασθενών και των οικογενειών τους.

Πληροφορίες για ραντεβού:

25 Απριλίου 2024

4ο Δημοτικό Ιατρείο – Κολωνός

Διεύθυνση: Προποντίδος & Αγίας Σοφίας 110

Τηλέφωνο: 210 5121921 & 210 5125551

26 Απριλίου 2024

5ο Δημοτικό Ιατρείο – Άνω Πατήσια

Διεύθυνση: Σαρανταπόρου 4

Τηλέφωνο: 210 2015510-11 εσωτ. 119

Καρδιακή ανεπάρκεια

Η Καρδιακή Ανεπάρκεια, η οποία αναγνωρίζεται ως επιδημία της εποχής μας, αποτελεί παγκοσμίως μια διαρκώς αυξανόμενη σε συχνότητα πάθηση, τη συχνότερη αιτία νοσηλειών στις καρδιολογικές κλινικές και την κύρια αιτία απώλειας ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Με το φετινό σύνθημα της Πανευρωπαϊκής Εκστρατείας «Detect the Undetected: Βρες όσους δεν φαίνονται», γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν περιστατικά που δεν έχουν ακόμα διαγνωστεί.

Συμπτώματα 

Τα κύρια συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η δυσκολία στην αναπνοή μετά από μία δραστηριότητα ή σε ηρεμία, το αίσθημα κόπωσης τις περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάνοντας την άσκηση εξαντλητική. Συχνά μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο στους αστραγάλους ή στα κάτω άκρα ενώ μερικές φορές ίσως υπάρχει αίσθημα ζάλης ή τάση για λιποθυμία. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν επίσης άλλα συμπτώματα, όπως επίμονο βήχα και γρήγορο καρδιακό ρυθμό.

Τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα (οξεία καρδιακή ανεπάρκεια) ή σταδιακά σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών (χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια). Όταν τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας επιμένουν ή επιδεινώνονται προοδευτικά, τότε χρειάζεται να επισκεφθείς έναν καρδιολόγο. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα είναι αιφνίδιας έναρξης ή σοβαρά, είναι απαραίτητο να καλέσεις το ασθενοφόρο ή να μεταβείς στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο.

Ένας αριθμός εξετάσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκτιμηθεί σωστά η καρδιακή λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων αίματος, ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος και ενός υπερήχου καρδιάς.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι συχνά το αποτέλεσμα μιας σειράς προβλημάτων που επηρεάζουν την καρδιά ταυτόχρονα.

Οι συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια περιλαμβάνουν:

1) τη στεφανιαία νόσο – όπου οι αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά φράσσονται με λιπαρές ουσίες (αθηροσκλήρωση), η οποία μπορεί να προκαλέσει στηθάγχη ή καρδιακή προσβολή,

2) την υψηλή αρτηριακή πίεση – αυτό μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στην καρδιά, η οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια,

3) καταστάσεις που επηρεάζουν τον καρδιακό μυ (μυοκαρδιοπάθεια),

4)τη μυοκαρδίτιδα, δηλαδή μία φλεγμονή του μυοκαρδίου που οφείλεται συνήθως σε ιούς, συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού,

5) διαταραχέςτου καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες), όπως η κολπική μαρμαρυγή,

6) προβλήματα με τις καρδιακές βαλβίδες, και

7) συγγενείς καρδιοπάθειες, δηλαδή γενετικές ανωμαλίες που επηρεάζουν την φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς. Μερικές φορές η παχυσαρκία, η αναιμία, η κατάχρηση αλκοόλ, ο υπερθυρεοειδισμός ή αυξημένη πίεση στους πνεύμονες (πνευμονική υπέρταση) μπορούν, επίσης, να οδηγήσουν  σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Διαβάστε επίσης 

Νηστεία: Ο πιο πλήρης οδηγός με αναλυτικούς πίνακες για τις θερμίδες και τις βιταμίνες

Ανησυχητική αύξηση στις ακούσιες νοσηλείες εφήβων σε ψυχιατρικά τμήματα

Exit mobile version