Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η καθοριστική συμβολή της στη θεραπεία του καρκίνου βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών του επιστημονικού συνεδρίου της ΑΚΟΣ με θέμα: «Νέα θεραπευτικά μονοπάτια για τον καρκίνο», το οποίο έλαβε χώρα διαδικτυακά στις 16 & 17 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή επιστημόνων των ειδικοτήτων που προσφέρουν υπηρεσίες στον ογκολογικό ασθενή.
Όπως επισήμανε στην ομιλία της η Ογκολόγος/Ακτινοθεραπευτής και Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μειώσει στην ακτινοθεραπεία κατά 60% τον απαιτούμενο χρόνο στη διαδικασία σχεδιασμού. Τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης εφαρμόζονται καθημερινά στην ακτινοθεραπευτική πρακτική, κυρίως στη δημιουργία συνθετικών εικόνων και στην επεξεργασία απεικονίσεων αξονικής και μαγνητικής ποζιτρονιακής τομογραφίας σε όλα τα όργανα του σώματος.
Ηλεκτρονικός φάκελος Υγείας
Όπως επισήμανε η Δρ. Κατσώχη, στόχος είναι και το να αξιοποιηθούν τα δεδομένα ηλεκτρονικού φακέλου υγείας των ασθενών, με βάση τα οποία η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει στην προθεραπεία και θα κατευθύνει τη συμπληρωματική φροντίδα του ασθενή προκειμένου να μειωθεί η οξείας μορφής περίθαλψη (επισκέψεις έκτακτης ανάγκης και νοσηλεία) κατά την ακτινοθεραπεία και την χημειοακτινοβολία των ογκολογικών ασθενών.
Η συνέργεια ανοσοθεραπειας και ακτινοθεραπείας και η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος και του μικροβιώματος απασχόλησαν τους συνέδρους. Όπως τόνισε ο Παθολόγος Ογκολόγος Δρ. Θεόδωρος Τέγος, η ανοσοθεραπεία αποτελεί νέο όπλο στην αντιμετώπιση του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Οι νέες ενδείξεις της ανοσοθεραπειας για το ΜΜΚΠ αφορούν πλέον και τα αρχικά στάδια της νόσου ως νεοεπικουρικη θεραπεία.
Στη φροντίδα των πυκνών μαστών, οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο της διάγνωσης στη μαστογραφία, εστίασε η Ιατρός Ακτινολόγος – Ειδική Ακτινοδιαγνώστρια Μαστού Δρ. Αθήνα Βούρτση. Όπως επισήμανε στην επιτυχή διάγνωση συμβάλλουν πλέον εκτός από τη μαστογραφία και η τομοσύνθεση με υπερηχογράφημα ή με μαγνητική μαστογραφία.
Έγκαιρη διάγνωση
Στον καθοριστικό ρόλο της έγκαιρης διάγνωσης που συχνά διασφαλίζει την πλήρη ίαση του ογκολογικού ασθενή αναφέρθηκε η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Νευροενδροκρινων Όγκων Δρ. Ματίνα Δεμίρη ενώ η αναισθησιολόγος Γεωργία Κωνσταντοπούλου ανάλυσε τις προσδοκίες που καλλιεργεί στη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών η επίσημη πλέον διάθεση των καναβινοιειδών.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν και οι νέες προσεγγίσεις στη διαχείριση με μεγαλύτερη επιτυχία, ασθενών με καρκίνο του μαστού. Όπως υπογράμμισε η Μοριακή Βιολόγος – Κυτταρογενετίστρια Λινα Φλωρεντιν, σε όλες τις ασθενείς και ανεξαρτήτως οικογενειακού ιστορικού, διαφαίνεται η αναγκαιότητα της εξ’ αρχής διερεύνησης μεταλλάξεων σε γονίδια που προδιαθέτουν ή και οδηγούν στη ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.
Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες προκειμένου να αναπτυχθούν ομοιόμορφα και ολοκληρωμένα πρωτόκολλα για την εξαρχής και ταυτόχρονη μοριακή διερεύνηση ανίχνευσης μεταλλάξεων τόσο στα γαμετικά τους κύτταρα όσο και στο όγκο.
Οι σύνεδροι συμφώνησαν στο ότι το μονοπάτι της ίασης οδηγεί πλέον στην εξατομικευμένη ιατρική, σε θεραπείες που προσαρμόζονται στις ανάγκες του ασθενή ακόμη και για τον ίδιο τύπο καρκίνου.
Διαβάστε επίσης
Η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει την ανταπόκριση του οργανισμού στη θεραπεία κατά του καρκίνου
ΜΙΤ «EmTech Europe»: Η έρευνα στην υγεία αλλάζει χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη