Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Εφαρμογές και ιστοσελίδες για τις μωβ μέδουσες – Ενημέρωση από επιστήμονες και πολίτες

Εφαρμογές και ιστοσελίδες για τις μωβ μέδουσες - Ενημέρωση από επιστήμονες και πολίτες

Μείνετε ενημερωμένοι για τις μωβ μέδουσες μέσα από επίσημες ιστοσελίδες και εφαρμογές της Κοινωνίας των πολιτών και των επιστημόνων, αλλά η καλύτερη προστασία είναι να προσέχετε οι ίδιοι. Πριν κολυμπήσετε, ελέγξτε προσεκτικά και δείτε μέσα στη θάλασσα με γυαλιά θαλάσσης αν κυκλοφορούν μωβ μέδουσες.

Οι μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) απειλούν το ελληνικό καλοκαίρι, ως μια άλλη επιδημία, καθώς το συγκεκριμένο είδος τσούχτρας είναι το πιο επικίνδυνο για τον άνθρωπο.

Η παρουσία τους στη Μεσόγειο, καταγράφεται σχεδόν σε όλες τις χώρες της λεκάνης, ενώ στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί σε Ιόνιο, Αιγαίο, Σαρωνικό και γενικά σε πολλά σημεία της ελληνικής ακτογραμμής.

Εφαρμογές και ιστοσελίδες για τις μωβ μέδουσες

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» είναι μια ελληνική μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση που συνδυάζει τη διαθεματική επιστημονική έρευνα με την αποτελεσματική δράση για την προστασία της βιοποικιλότητας και την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων από το 1998.

Η συνεργασία αυτή δημιουργεί μια στρατηγική βάση που διευκολύνει και ενισχύει τις δράσεις του Ινστιτούτου σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο Ελληνικό Παρατηρήτηριο Βιοποικιλότητας μπορούν να συμμετάσχουν πολίτες και όχι μόνο επιστήμονες (δηλαδή η μέθοδος επιστήμης του πολίτη – citizen science), οι οποίοι θα μπορούν να συμμετάσχουν από τον τόπο τους εθελοντικά και να συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες-δεδομένα υπό την ομπρέλα του ΕΠΒ.

Υπάρχει διαθέσιμη και η Android εφαρμογή που έχουν φτιάξει ​

Καταγραφή παρουσίας μωβ μεδουσών από την εφαρμογή inaturalist

Το πρόγραμμα καταγραφής Μεδουσών στην Ελλάδα βασίζεται στην επιστήμη των πολιτών. Και έχει ξεκινήσει το 2018 από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Το 2018 και το 2019 οι καταγραφές έμπαιναν σε μια ομάδα στο facebook που σχεδιάστηκε γι αυτό το πρόγραμμα.

Αλλά όλη η βάση δεδομένων έχει μεταφερθεί πια στο inaturalist από τον Δεκέμβριο του 2019  στο inaturalist.

Η εφαρμογή iNaturalist είναι αξιόπιστη και χρήσιμη, αλλά πολλές φορές οι αναφορές είναι από προηγούμενη περίοδο, ή ακόμα και από πέρυσι. Έτσι, αν κάποιος δεν κοιτάξει προσεκτικά τις αναφορές για τις μοβ τσούχτρες, μπορεί να καταλήξει σε λάθος συμπέρασμα και να αποφύγει να κολυμπήσει σε κάποια παραλία από φόβο.

Επίσης, σημαντική επιστημονική πληροφόρηση παρέχει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών  το οποίο αποτελεί ένα από τα τρία ινστιτούτα του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών  (ΕΛΚΕΘΕ), που έχει ως έδρα του τις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη (Θαλασσόκοσμος), με επιπλέον εγκαταστάσεις στις περιοχές του Αγίου Κοσμά (Αττική) και της Σούδας (Κρήτη).

Πηγή φωτογραφίας (Γαλλία)

Διαβάστε επίσης

Πως θα γίνει η εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό γιατρό – Αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες

Πολύ δυνατό κύμα της COVID-19 μέσα στο καλοκαίρι, ίσως και τέλος Ιουνίου – Τι μας λέει ο καθηγητής Δ. Σαρηγιάννης

Exit mobile version