Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών (20 Μαΐου), ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) αναδεικνύει τη σημασία της Κλινικής Έρευνας ως καταλύτη για την πρόοδο της επιστήμης, την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Το φετινό μήνυμα της Ημέρας, «Συνεργασία – Καινοτομία – Ανάπτυξη», τονίζει την ανάγκη σύμπραξης όλων των εμπλεκόμενων φορέων — κράτους, φαρμακευτικών εταιρειών, νοσοκομείων, επιστημονικής κοινότητας και ασθενών — με κοινό στόχο την ενίσχυση της Κλινικής Έρευνας στην Ελλάδα και τη μετατροπή της σε μοχλό εξέλιξης και επανεκκίνησης.
Οφέλη για ασθενείς και σύστημα Υγείας
Οι κλινικές μελέτες προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες που δεν είναι ακόμη διαθέσιμες στο ευρύ κοινό, ενώ συνοδεύονται από εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, και ενεργή συμμετοχή των ασθενών στη διαχείριση της ασθένειάς τους. Επιπλέον, συμβάλλουν σημαντικά και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας: για παράδειγμα, η συμμετοχή σε γονιδιακή θεραπεία για τον καρκίνο μπορεί να εξοικονομήσει έως και 70.000 ευρώ ετησίως ανά ασθενή.
Ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις
Παρά τα πλεονεκτήματα, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί στην προσέλκυση κλινικών μελετών σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ευρώπη επενδύονται άνω των €47 δισ. ετησίως, ενώ στην Ελλάδα φθάνουν μόλις τα €100 εκατ..
Ο ΣΦΕΕ, σε συνεργασία με την EFPIA και άλλους φορείς, προτείνει στοχεμένες δράσεις όπως:
- Απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση γραφειοκρατίας
- Ταχύτερη προετοιμασία και έγκριση μελετών
- Ψηφιακή ενημέρωση και προσέλκυση συμμετεχόντων
- Ενίσχυση κινήτρων για επενδύσεις στην Έρευνα & Ανάπτυξη
- Θεσμοθέτηση Κέντρων Κλινικών Μελετών στα δημόσια νοσοκομεία
Μιχάλης Χειμώνας: «Απαιτούνται τολμηρά βήματα για ένα νέο πλαίσιο»
Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, κ. Μιχάλης Χειμώνας, δήλωσε: «Οι Κλινικές Μελέτες είναι θεμέλιο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων που αλλάζουν ζωές. Χρειάζεται ένα ευέλικτο, ασθενοκεντρικό και ανταγωνιστικό πλαίσιο για να αυξηθεί ο αριθμός των μελετών και των ασθενών που συμμετέχουν στην Ελλάδα. Η Πολιτεία κάνει ήδη βήματα με απλούστερες διαδικασίες και δημιουργία γραφείων Κλινικών Μελετών στα νοσοκομεία. Είναι όμως απαραίτητο να ενισχυθούν περαιτέρω τα κίνητρα και να αξιοποιηθεί το υψηλής ποιότητας επιστημονικό δυναμικό της χώρας.»
Ο ΣΦΕΕ, απευθύνει κάλεσμα στην Πολιτεία για κοινή δράση με στόχο τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο Κλινικής Έρευνας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι κλινικές μελέτες αποτελούν εργαλείο επιστροφής Ελλήνων επιστημόνων (brain gain) και ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού του συστήματος υγείας.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
EFPIA: Σχεδόν δυο χρόνια καθυστερούν τα νέα καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα