Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

75 καθηγητές του ΕΚΠΑ και της Mayo Clinic συναντήθηκαν στην Αθήνα και ανέλυσαν τα νέα δεδομένα για τον καρκίνο

ekpa-kai-tis-mayo-clinic

Η συνεργασία των γιατρών του ΕΚΠΑ και της Mayo Clinic των ΗΠΑ, τέθηκε και φέτος επί τάπητος στη 2η συνάντησή τους για τις τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Στη συνάντηση πήραν μέρος 75 γιατροί.

Η 2η Συνάντηση Αιματολογίας & Ογκολογίας, που συνδιοργανώθηκε από την Mayo Clinic των ΗΠΑ και τη Θεραπευτική Κλινική (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου 2024, στην Αθήνα.

Αυτή η σημαντική εκδήλωση οργανώθηκε για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ογκολογία και αιματολογία όπως παρουσιάστηκαν στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) και το Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας (EHA) 2024.

Η Mayo Clinic, παγκοσμίως γνωστή για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ιατρική καινοτομία, συνεργάστηκε με τη Θεραπευτική Κλινική ΕΚΠΑ προκειμένου να εφοδιάσει Έλληνες επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας με σύγχρονη γνώση για τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία συμπαγών όγκων, αιματολογικών νεοπλασμάτων και διαταραχών πήξης του αίματος. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εβδομήντα πέντε διακεκριμένοι καθηγητές από τα δύο διοργανωτικά ιδρύματα. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου συνάντηση η οποία παρείχε μια εξαιρετική πλατφόρμα για την ανταλλαγή ιδεών και την προώθηση διεθνούς συνεργασίας στους τομείς της ογκολογίας και αιματολογίας.

Η συνάντηση ξεκίνησε με ένα θερμό καλωσόρισμα και εισαγωγικές παρατηρήσεις από τους κύριους διοργανωτές, Καθηγητές Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο από τη Θεραπευτική Κλινική και Πάνο Σαββίδη από τη Mayo Clinic. Στην οργάνωση της εκδήλωσης σημαντικό ρόλο είχαν ο Καθηγητής Ευάγγελος Τέρπος από τη Θεραπευτική Κλινική και ο Καθηγητής Tanios Bekaii-Saab από τη Mayo Clinic.

Οι εναρκτήριες συνεδρίες επικεντρώθηκαν στο λέμφωμα, συζητώντας τις εξελίξεις για τη διαχείριση των ασθενών με διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα (DLBCL), με λέμφωμα Hodgkin, με θυλακιώδες λέμφωμα και με T-λεμφοκυττατικό λέμφωμα. Ακολούθησε συζήτηση για τη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (CLL), καλύπτοντας στρατηγικές θεραπείας για νεοδιαγνωσμένες ασθενείς και ασθενείς με υποτροπιάζουσα νόσο.

Οι ακόλουθες συνεδρίες αφορούσαν το μελάνωμα και την πρόληψη του καρκίνου, τονίζοντας τις προόδους στη θεραπεία του μελανώματος αλλά και τις νεότερες στρατηγικές για κληρονομικές εξετάσεις καρκίνου.

Οι συνεδρίες για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου επικεντρώθηκαν σε HPV-θετικούς καρκίνους του στοματοφάρυγγα, και ακολούθησε συζήτηση για τους μη-μελανωματικούς καρκίνους του δέρματος. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με τα νεότερα δεδομένα για τον καρκίνο του μαστού, εστιάζοντας στον τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού, στην ορμονο-εξαρτώμενη νόσο, καθώς και τις θεραπευτικές επιλογές στην υποτροπή. Η ημέρα έκλεισε με τις νεότερες εξελίξεις στη γυναικολογική ογκολογία, στο σάρκωμα και στη νευρο-ογκολογία.

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με μια ειδική συνεδρία για κλινικές δοκιμές και τη μετασχηματιστική έρευνα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της οποίας η Καθηγήτρια Δρ Ευανθία Γαλάνη παρουσίασε τη δομή και τη λειτουργία του πρότυπου διεπιστημονικού δικτύου κλινικών δοκιμών “Alliance”, που αριθμεί πάνω από 10.000 ειδικούς σε θέματα καρκίνου σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και κοινοτικές κλινικές στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Η Δρ Ευανθία Γαλάνη έχει μακροχρόνιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για τη θεραπεία του καρκίνου. Το εργαστήριό της επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και βελτιστοποίηση νέων θεραπειών με βάση τους ιούς με ιδιαίτερη έμφαση στους παραμυξοϊούς. Η Δρ Γαλάνη διατελεί Πρόεδρος του δικτύου “Alliance” για τις κλινικές μελέτες στην Ογκολογία.

Οι εναρκτήριες ομιλίες δημιούργησαν το πλαίσιο για τη συζήτηση των νεότερων δεδομένων για τους καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων της χοληφόρου οδού, του ήπατος, του παγκρέατος και του γαστροοισοφαγικού καρκίνου. Οι στρατηγικές διαχείρισης του μη μικροκυτταρικού καρκίνου πνεύμονα εξετάστηκαν διεξοδικά, με έμφαση τόσο στην πρώιμη όσο και στη μεταστατική νόσο, καθώς και τον ρόλο της ανοσοθεραπείας και των στοχευμένων θεραπειών. Στις επακόλουθες συνεδρίες συζητήθηκαν ειδικά θέματα σχετικά με τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και τους καρκίνους του θωρακικού κλωβού, παρουσιάζοντας τις τελευταίες προσεγγίσεις στη διαχείριση και τον ρόλο των συνδυασμών αντισωμάτων και φαρμάκων στη θεραπεία.

Η ημέρα περιελάμβανε επίσης λεπτομερείς συζητήσεις για τη σύγχρονη αντιμετώπιση των ασθενών με πολλαπλούν μυέλωμα τόσο κατά τη διάγνωση όσο και στην υποτροπή, καθώς και για σπανιότερες μονοκλωνικές γαμμαπάθειες όπως η μακροσφαιριναιμία Waldenstrom και η AL αμυλοείδωση – νοσήματα για τα οποία η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ αποτελεί κέντρο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Η 2η ημέρα ολοκληρώθηκε με συζητήσεις επί των νεότερων δεδομένων επί των αναιμιών και των διαταραχών της πήξης του αίματος.

Η τελευταία ημέρα ξεκίνησε με συνεδρίες για την οξεία λευχαιμία που επικεντρώθηκαν στη θεραπεία της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας και της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας. Παρουσιάστηκαν επίσης και συζητήθηκαν αναλυτικά οι νεότερες εξελίξεις για τους καρκίνους του ουροποιογεννητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη, του νεφρού, των όρχεων, και του ουροθηλιακού καρκίνου, παρέχοντας πληροφορίες για τη διαχείρισή τους και τη βέλτιστη θεραπεία τους.

Η ειδική συνεδρία της 3ης ημέρας αφορούσε τη δημιουργία, οργάνωση και λειτουργία Ολοκληρωμένων Κέντρων αντιμετώπισης του Καρκίνου. Η Καθηγήτρια Δρ Cheryl Willman παρουσίασε το παράδειγμα της Mayo Clinic ως πρότυπο Ολοκληρωμένο Κέντρο αντιμετώπισης του Καρκίνου. Η Δρ Willman είναι εκτελεστική διευθύντρια των προγραμμάτων καρκίνου της Mayo Clinic και διευθύντρια του Mayo Clinic Comprehensive Cancer Center. Η Δρ Willman είναι διεθνώς πρωτοπόρος στον τομέα της ιατρικής ακριβείας για τον καρκίνο. Η έρευνά της επικεντρώνεται στη χρήση της γονιδιωματικής, της αλληλούχισης γονιδιώματος επόμενης γενιάς και των υπολογιστικών τεχνολογιών για την ανακάλυψη γονιδιωματικών μεταλλάξεων που προκαλούν καρκίνο και μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη διαγνωστική και θεραπευτική του καρκίνου.

Συμπερασματικά, η 2η Συνάντηση Αιματολογίας & Ογκολογίας της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ με τη Mayo Clinic των ΗΠΑ εκπλήρωσε τους στόχους της επιτυχώς, παρέχοντας μια πλατφόρμα για τους επαγγελματίες υγείας να αποκτήσουν γνώσεις για τις τελευταίες έρευνες και προόδους στη σύγχρονη διαχείριση των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες και συμπαγείς όγκους. Η εκδήλωση όχι μόνο ενίσχυσε τη γνώση των συμμετεχόντων αλλά και προώθησε τη διεθνή συνεργασία, θέτοντας τις βάσεις για μελλοντικές καινοτομίες στην ογκολογία και αιματολογία.

Φωτό: shutterstock

Διαβάστε επίσης

Κ. Μητσοτάκης: Μετά το Λαϊκό, η ώρα του Υπουργείου Υγείας – Τι θα ζητήσει

Σταύρος Δέμος: Ένας leader “case study” – Οι δυσκολίες, οι εφευρέσεις, το πρώτο φαρμακείο και οι σοφές ρήσεις

 

Exit mobile version