Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Αμοιβές και συλλογική σύμβαση εργασίας στο επίκεντρο της Συνόδου των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων

Proedrwn Iatrikwn Syllogwn

Η αποτίμηση της κατάστασης στο ΕΣΥ, η πολυεπίπεδη συνεργασία για την ψυχική υγεία καθώς και οι αμοιβές των γιατρών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Όπως περιγράφεται στην απόφαση της Συνόδου των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων, απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις, καθώς διαπιστώνεται σημαντική επιδείνωση στη δημόσια περίθαλψη.  Επιπλέον οι ρυθμίσεις του τελευταίου 6μήνου που αφορούν στον χρόνο των νοσοκομειακών ιατρών πέραν του εργάσιμου ωραρίου, ούτε μεταρρύθμιση συνιστούν, ούτε σημαντική επίδραση θα έχουν. Και για το λόγο αυτό, η ηγεσία του Υ.Υ.Κ.Α. οφείλει να ασχοληθεί με την κύρια λειτουργία των Νοσοκομείων στα οποία εδώ και 4 μήνες έχει προστεθεί και διοικητική αβεβαιότητα.

Ιατρικές αμοιβές 

Οι απολαβές των ιατρών του ΕΣΥ είναι υποδιπλάσιες των Ευρωπαίων συναδέλφων τους ενώ και τα κίνητρα για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές που εξαγγέλλει κάθε τόσο το υπουργείο Υγείας, δεν συνάδουν με όσα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, υποδεικνύει ως προτεραιότητες. Σημαντική εκκρεμότητα αποτελεί η από έτους υποχρέωση της Πολιτείας να αναπροσαρμόσει το επίδομα των ιατρών που υπηρετούν στις άγονες και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό για τους ιατρούς λόγω των χαμηλών αμοιβών, των συνθηκών εργασίας και του διοικητικού του μοντέλου».

Κατά τις εργασίες της Ολομέλειας της  Συνόδου των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων διεξήχθη μάλιστα εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν σε υγειονομικές δομές της χώρας αλλά και αναφορά στις επανειλημμένες αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων τονίζοντας ότι η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο, ώστε οι απολαβές των ιατρών να ανέλθουν σε αξιοπρεπή επίπεδα, αλλιώς οι προκηρύξεις γιατρών θα συνεχίσουν να αποβαίνουν άγονες.

Αποτίμηση της σημερινής κατάστασης στο ΕΣΥ

Πριν ένα χρόνο, στην Ολομέλεια της Συνόδου των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων  που διοργανώσαμε στη Σύρο, συζητήσαμε την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ και καταλήξαμε σε συμπεράσματα και συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες καταθέσαμε στην πολιτική ηγεσία με επανειλημμένα υπομνήματα.

Ένα χρόνο αργότερα, στην Ολομέλεια που διοργανώνουμε στην Καλαμάτα, επαναφέρουμε εκ νέου το θέμα προς συζήτηση, ώστε να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και να μελετήσουμε τρόπους παρέμβασης του ΠΙΣ στο μείζον ζήτημα της λειτουργιας του ΕΣΥ.

Μεσολάβησε η έρευνα γνώμης της ιατρικής κοινότητας και των πολιτών που διενήργησε για λογαριασμό του ΠΙΣ η εταιρεία GPO. Η έρευνα αποτυπώνει κατά τον πλέον παραστατικό τρόπο την επιδείνωση όλων των δεικτών που αφορούν στο ΕΣΥ και δείχνουν φθίνουσα πορεία με γεωμετρική πρόοδο σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και άλλες δημόσιες δομές.

Σχετικά με το μείζον ζήτημα της στελέχωσης του ΕΣΥ σε ιατρικό δυναμικό και της επαπειλούμενης αδυναμίας λειτουργίας του ΕΣΥ, διαπιστώσαμε πριν ένα χρόνο πως απαιτείται η πλήρης αποκατάσταση των απωλειών της οικονομικής κρίσης σε ανθρώπινο δυναμικό, πέραν των ετήσιων προσλήψεων προς αντικατάσταση των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης ή άλλων λόγων.

Απαιτείται επίσης η μονιμοποίηση των επικουρικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Τέτοια κίνηση αναπλήρωσης απωλειών δεν συνέβη το επίμαχο διάστημα. Ακόμη και για τις 704 θέσεις γιατρών που προκηρύχτηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο υπήρξε μικρό ενδιαφέρον από νέους γιατρούς, επειδή πλέον το ΕΣΥ έχει πάψει να είναι ελκυστικό. Ταυτόχρονα παρατηρούμε πως αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ μεγάλος αριθμός παραιτήσεων υπηρετούντων γιατρών με βαθμό Επιμελητή Β’ και Α’, πράγμα που ουδέποτε συνέβαινε στο παρελθόν.

Πάγια θέση του ΠΙΣ παραμένει η έγκαιρη αναπλήρωση των κενών στο ΕΣΥ και
η πλήρης κάλυψη των νέων αναγκών.

Διαβάστε επίσης 

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πόσο θα κοστίσουν στο κράτος οι δωρεάν εξετάσεις, τι θα πάρουν οι πάροχοι

Διαβαλκανικό: Έλληνας ο πρώτος ασθενής στην Ευρώπη που λαμβάνει θεραπεία, τύπου εμβολίου, για καρκίνο

 

Exit mobile version