Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Καύσωνας: Ποια είναι τα μέτρα προστασίας και πώς αντιμετωπίζονται οι παθολογικές καταστάσεις

kauswnas metra prostasias

Ο καύσωνας «σαρώνει» τη χώρα τις τελετυταίες ώρες, με τα θερμόμετρα να ξεπερνούν κατά τόπους, τους 40 βαθμούς. Οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε κλείσιμο σχολείων, σε πολλές πόλεις της χώρας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) εφιστά την προσοχή των πολίτες κι ενημερώνει για τα μέτρα προστασίας  για τον καύσωνα, παρέχοντας παράλληλα οδηγίες αντιμετώπισης παθολογικών καταστάσεων από τις υψηλές θερμοκρασίες.

«Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανεκτά για τον ανθρώπινο οργανισμό όρια σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (>40.5 ο C), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα», αναφέρει ο ΙΣΘ.

Καύσωνας: Πώς αντιμετωπίζεται η θερμοπληξία

Ο ΙΣΘ σημειώνει ότι η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος, όπως:

Καύσωνας: Τι πρέπει να προσέχουν οι ευπαθείς ομάδες

Οι ευπαθείς ομάδες, οι οποίες στις υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας είναι:

Καύσωνας: Γενικές οδηγίες προφύλαξης

Διαβάστε επίσης 

Καύσωνας: Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τα σχολεία

Πώς επιδρά η COVID-19 στο ανδρικό σπέρμα; Νέα μελέτη

Exit mobile version