Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

«Καμπανάκι» πνευμονολόγων για την αφρικανική σκόνη

afrikaniki skoni

Σημαντική μεταφορά από αφρικάνικη σκόνη αναμένεται στη χώρα μας, η κορύφωση της οποίας θα γίνει την Πέμπτη 28 Μαρτίου. Η αφρικανική σκόνη θα είναι εντονότερη στα δυτικά και νότιας της χώρας.

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα.

Η Αφρικανική σκόνη, περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα. Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος;

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

Δίκτυο Σχεδία για αφρικανική σκόνη

Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης με ανακοίνωσή της εφιστά την προσοχή στους πολίτες, καθώς  βάσει των μετρήσεων που διενεργούνται στο δίκτυο ΣΧΕΔΙΑ της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης, παρατηρούνται αυξημένες τιμές των συγκεντρώσεων ΑΣ10 ως αποτέλεσμα μεταφερόμενης σκόνης προς την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

H εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται στενά, όπως επισημαίνεται από το δίκτυο ΣΧΕΔΙΑ.

Διαβάστε επίσης 

Η αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα, σήμερα και αύριο – Δείτε τους χάρτες

ΠΟΥ: Θύμα παρενόχλησης στο διαδίκτυο, ένα στα έξι παιδιά

 

Exit mobile version