Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

ΕΜΑ: Κατάλογος φαρμάκων κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στην Ευρώπη

ΕΜΑ: Κατάλογος φαρμάκων κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στην Ευρώπη

Τον κατάλογο φαρμάκων από κοινού με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και τους επικεφαλής των οργανισμών φαρμάκων των κρατών μελών (HMA), δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με στόχο την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων, ο κατάλογος περιέχει 269 δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε φάρμακα για ανθρώπινη χρήση, οι οποίες θεωρούνται ουσιώδους σημασίας στην ΕΕ / στον ΕΟΧ.

Προληπτικά μέτρα

Ο αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε: «Η δημοσίευση αυτού του πρώτου καταλόγου κρίσιμης σημασίας υποστηρίζει τα προορατικά και προληπτικά μέτρα που λαμβάνουμε και αποτελεί μέρος της δέσμευσής μας να διασφαλίσουμε την αδιάλειπτη πρόσβαση όλων των πολιτών της Ένωσης σε φάρμακα ζωτικής σημασίας. Αποτελεί απόδειξη της προσήλωσής μας, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων στην ΕΕ και στην πρόταση για τη φαρμακευτική μεταρρύθμιση, και ενισχύει τη δέσμευσή μας για την επίτευξη του σκοπού αυτού».

Από την πλευρά της η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε: «Η διασφάλιση του αδιάλειπτου εφοδιασμού κρίσιμης σημασίας είναι ουσιώδης για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και στους οργανισμούς των κρατών μελών για τη συνεργασία τους στην κατάρτιση του καταλόγου αυτού και για το κρίσιμο έργο που επιτελούν για την πρόληψη των ελλείψεων  στην Ένωσή μας».

Ελλείψεις φαρμάκων

Σημειώνεται πως, η καταχώρηση ενός φαρμάκου στον εν λόγω κατάλογο δεν αποτελεί ένδειξη της πιθανότητας να παρουσιαστεί στο μέλλον έλλειψη στο εν λόγω φάρμακο. Αντιθέτως, σημαίνει ότι η αποτροπή της έλλειψης αυτών των συγκεκριμένων φαρμάκων είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς η μη διαθεσιμότητά τους θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική βλάβη στους ασθενείς και να δημιουργήσει ουσιαστικές προκλήσεις για τα συστήματα υγείας.

Διαβάστε επίσης 

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του πνεύμονα βελτιώνει και τα ποσοστά επιβίωσης

Νέες οδηγίες ΕΕ για το πρωινό: Σήμανση για μέλι, χυμούς και μαρμελάδες

Οι συχνές λοιμώξεις του χειμώνα και πώς θα τις αποφύγετε

Exit mobile version