Το 6ο Επιστημονικό Συνέδριο για τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό διοργανώνει η SCOHRE, στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
Ειδικοί από 30 χώρες και 6 ηπείρους θα συναντηθούν εδώ για να συζητήσουν το έργο τους αναφορικά με τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό.
Η SCOHRE, η Διεθνής Εταιρεία ανεξάρτητων επιστημόνων για τον Έλεγχο του Καπνίσματος & τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα που επιδιώκει έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο ώστε να συμβάλει σε μια καλύτερη προσέγγιση της επιβάρυνσης από το κάπνισμα σε παγκόσμιο επίπεδο, διοργανώνει αυτό το συνέδριο για έκτη διαδοχική χρονιά. Η SCOHRE πιστεύει ότι οι στρατηγικές ελέγχου του καπνίσματος θα πρέπει να επανασχεδιαστούν έτσι ώστε να συμπεριλάβουν τη στρατηγική της μείωσης της βλάβης.
Παρότι η διακοπή του καπνίσματος και η πρόληψη παραμένουν οι δύο αποτελεσματικότερες και οικονομικά αποδοτικότερες παρεμβάσεις στην ιατρική, η χρήση εναλλακτικών προϊόντων μειωμένου κινδύνου θα πρέπει να ενθαρρύνεται, πέρα από τα παραδοσιακά μέτρα της διακοπής του τσιγάρου και της πρόληψης του καπνίσματος.
Αν και δημοσιεύονται ολοένα και περισσότερα στοιχεία στη βιβλιογραφία ότι η μείωση της βλάβης από τον καπνό (THR) μπορεί να βοηθήσει όσους δεν καταφέρνουν να διακόψουν το κάπνισμα, υπάρχει ακόμη αντίσταση στην ενσωμάτωση στρατηγικών μείωσης της βλάβης από τον καπνό για την καταπολέμηση των ζημιογόνων επιπτώσεων του καπνίσματος.
Ο κύριος στόχος του φετινού Summit είναι να προσδιορίσει διεξοδικότερα τι χρειάζεται ώστε να αναδειχθούν τα οφέλη από τη στρατηγική μείωσης της βλάβης.
Άλλοι στόχοι του συνεδρίου είναι να συζητηθούν οι απειλές για τη δημόσια υγεία εάν η THR αποκλεισθεί, να συζητηθούν τρόποι διάδοσης της γνώσης που ήδη υπάρχει και πώς θα δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης των ιθυνόντων πολιτικών υγείας, των κανονιστικών αρχών αλλά και του κοινού όπου θα εξηγούνται τα οφέλη της στρατηγικής μείωσης της βλάβης.
Η συζήτηση γύρω από την THR θα διεξαχθεί σε 8 στρογγυλά τραπέζια και 4 κεντρικές ομιλίες από ειδικούς παγκοσμίου εμβέλειας. Η Marewa Glover (Νέα Ζηλανδία) θα αναλύσει τα αποτελέσματα της νέας νομοθεσίας στη Νέα Ζηλανδία -χώρας πρωτοπόρου στη ρύθμιση των νεότερων προϊόντων καπνού-, νομοθεσία που ενσωματώνει την THR. Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, Έλληνας ερευνητής, θα αναλύσει τον έλεγχο του καπνίσματος τον 21ο αιώνα από κοινωνική και ηθική οπτική, ενώ η Sharifa Ezat Wan Puteh (Μαλαισία) θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις για τους κανονισμούς σχετικά με τη Μείωση της Βλάβης στον Καπνό στην Ασία. Ο Andrzej Fal (Πολωνία) θα αναπτύξει το πώς μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα, με τη βοήθεια εργαλείων δημόσιας υγείας καθώς και οικονομικών μέσων.
Θεωρητικά, οι πολιτικές στηρίζονται σε δεδομένα και σε αξίες. Όσον αφορά τα επιστημονικά ζητήματα, μια επιτυχημένη βασιζόμενη σε τεκμήρια πολιτική (“evidence-based policymaking”) θα πρέπει να αξιοποιεί πειστικά δεδομένα προκειμένου να μεταφράσει σύνθετα επιστημονικά στοιχεία σε απλές ιστορίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς του 6ου Summit, η διείσδυση των στρατηγικών μείωσης της βλάβης από τον καπνό στις πολιτικές δημόσιας υγείας είναι περιορισμένη και είναι απαραίτητο να συζητηθεί πώς θα ξεπεραστεί η αντίσταση απέναντι στα τεκμήρια που ωστόσο ολοένα αυξάνονται. Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετές οργανώσεις που ασχολούνται με τη μείωση της βλάβης από τον καπνό θα συναντηθούν κατά τη διάρκεια του Summit για να συζητήσουν στρατηγικές, να μοιραστούν τις καλές πρακτικές και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να διαδώσουν τη διαθέσιμη γνώση, να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης, όπου θα εξηγούνται τα οφέλη της στρατηγικής μείωσης της βλάβης.
Γνωρίζουμε ότι «Όταν έχουμε καλύτερα ενημερωμένους ασθενείς έχουμε καλύτερες εκβάσεις, όταν έχουμε καλύτερα ενημερωμένους γιατρούς και φορείς της δημόσιας υγείας έχουμε καλύτερα ενημερωμένους ασθενείς και όταν έχουμε καλύτερα ενημερωμένους πολιτικούς έχουμε αποτελεσματικότερες πολιτικές», όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος της SCOHRE Καθηγητής Ιγνάτιος Οικονομίδης.
Στη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνουν ανακοινώσεις βασικής και κλινικής έρευνας σε πέντε συνεδρίες.
Το ισχυρό μήνυμα που στοχεύει να εκπέμψει το Summit είναι ότι τα νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα οφείλονται στον καπνό και όχι στη νικοτίνη, και ότι η χρήση προϊόντων νικοτίνης χωρίς καύση είναι πιο ασφαλής.
Διαβάστε επίσης
Ο άφαντος Δημήτρης, ο αξιοποιήσιμος Νίκος και τα ραβασάκια της Θεανώς
Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε την ημέρα ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και την άσκηση