Νέες επιστημονικές και κανονιστικές οδηγίες για τον HIV, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου IAS (International AIDS Society).
Ειδικότερα, η νέα καθοδήγηση του ΠΟΥ και μια συνοδευτική συστηματική ανασκόπηση του Lancet που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, περιγράφουν το ρόλο της καταστολής του ιού HIV και των μη ανιχνεύσιμων επιπέδων του ιού τόσο στη βελτίωση της ατομικής υγείας όσο και στην ανάσχεση της περαιτέρω μετάδοσης του.
Νέες οδηγίες
Η καθοδήγηση περιγράφει τα βασικά όρια ιικού φορτίου για τον HIV και τις προσεγγίσεις για τη μέτρηση των επιπέδων του ιού έναντι αυτών των ορίων: για παράδειγμα, άτομα με HIV που επιτυγχάνουν μη ανιχνεύσιμο επίπεδο ιού με τη συνεπή χρήση αντιρετροϊκής θεραπείας, δεν μεταδίδουν τον ιό στον σεξουαλικό τους σύντροφο και διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο να τον μεταδώσουν στα παιδιά τους.
Τα στοιχεία υποδεικνύουν επίσης ότι υπάρχει αμελητέος ή σχεδόν μηδενικός κίνδυνος μετάδοσης του, όταν ένα άτομο έχει μέτρηση ιικού φορτίου μικρότερο ή ίσο με 1000 αντίγραφα ανά mL, που συνήθως αναφέρεται και ως κατασταλμένο ιικό φορτίο.
«Για περισσότερα από 20 χρόνια, οι χώρες σε όλο τον κόσμο βασίζονται στις τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για την πρόληψη, τον έλεγχο και τη θεραπεία της λοίμωξης HIV», δήλωσε ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιεύουμε σήμερα θα βοηθήσουν τις χώρες να χρησιμοποιούν ισχυρά εργαλεία έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν με ή κινδυνεύουν από τον ιό HIV».
Περίπου 30 εκατ. άτομα λάμβανουν αντιρετροϊκή αγωγή
Σημειώνεται πως, στο τέλος του 2022, 29.8 εκατομμύρια από τα 39 εκατομμύρια άτομα που ζουν με τον ιό λάμβαναν αντιρετροϊκή αγωγή (δηλαδή το 76% όλων των ατόμων που ζουν με τον HIV), ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα από αυτά (71%) ζούσαν με καταστολή του HIV. Αυτό σημαίνει για όσους έχουν καταστάλει τον ιό ότι η υγεία τους είναι καλά προστατευμένη και δεν κινδυνεύουν να μεταδώσουν τον HIV σε άλλους ανθρώπους. Ενώ αυτή είναι μια πολύ θετική πρόοδος για τους ενήλικες που ζουν με τον ιό, η καταστολή του ιικού φορτίου στα παιδιά που ζουν με HIV αγγίζει μόλις το 46% – μια πραγματικότητα που χρήζει προσοχής άμεσα.
Διαβάστε επίσης
Ελλείψεις φαρμάκων: Σε νέα απαγόρευση εξαγωγών προχωρά ο ΕΟΦ