Αυξημένος είναι ο κίνδυνος στην Ευρώπη μετάδοσης ιογενών ασθενειών, μέσα από τσιμπήματα κουνουπιών, όπως ο δάγκειος πυρετός και η τσικουνγκούνια, σύμφωνα με αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, (ECDC).
Η Ευρώπη κατέγραψε μέσα στο 2022 σχεδόν όσα τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα Δάγκειου Πυρετού είχε καταγράψει τα προηγούμενα 11 χρόνια, όπως προκύπτει από νέα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου.
Τον περασμένο χρόνο σημειώθηκαν 71 κρούσματα της νόσου, η οποία συνήθως προκαλεί πυρετό και μυαλγία αλλά μπορεί τα συμπτώματα να είναι και βαρύτερα, ακόμη και μοιραία. Τα κρούσματα σημειώθηκαν κυρίως στη Γαλλία.
Αύξηση κρουσμάτων
Κατά το διάστημα 2010 και 2021 ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 74.
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, το ECDC προειδοποίησε ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος κίνδυνος εμφάνισης κάποιων ασθενειών που μεταδίδονται με το τσίμπημα κουνουπιού στην περιοχή της Ευρώπης –ανάμεσά τους ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Ζίκα, ο ιός Τσικουνγκούνια και ο ιός του Δυτικού Νείλου, γεγονός που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και την αύξηση των κουνουπιών που είναι φορείς των ιών.
«Εάν συνεχιστεί αυτό, μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα κρούσματα και πιθανώς θανάτους από ασθένειες όπως ο δάγγειος πυρετός, η Τσικονγκούνια και ο πυρετός του Δυτικού Νείλου», δήλωσε ο Αντρέα Αμόν, διευθυντής του ECDC. «Οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν σε τρόπους ελέγχου των πληθυσμών κουνουπιών, ενισχύοντας την επιτήρηση και επιβολή μέτρων ατομικής προστασίας».
Το ECDC ανέφερε ότι το είδος κουνουπιών Aedes albopictus, που εξαπλώνει το chikungunya και τον δάγκειο πυρετό, κινείται βορειότερα και δυτικότερα στην Ευρώπη. Το Aedes aegypti, το οποίο μεταδίδει ασθένειες όπως ο δάγγειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός και η τσικονγκούνια, εγκαταστάθηκε στην Κύπρο πέρυσι και θα μπορούσε να κάνει περαιτέρω διεισδύσεις, ανέφερε.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων είπε ότι επειδή η Ευρώπη βιώνει μια τάση υπερθέρμανσης, με τα κύματα καύσωνα και τις πλημμύρες να γίνονται πιο συχνά και έντονα και τα καλοκαίρια να γίνονται μεγαλύτερα και θερμότερα, οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές για χωροκατακτητικά είδη κουνουπιών όπως το Aedes albopictus και το Aedes aegypti.
Διαβάστε επίσης
Έτοιμος ο μπλε φάκελος για την Υγεία, που θα παραλάβει ο επόμενος Υπουργός – Τι περιέχει
Έκθεση ΕΟΔΥ 12-18 Ιουνίου: 20 θάνατοι από COVID, 29 διασωληνωμένοι ασθενείς