Η αναμονή κλήσης στο 166 φαίνεται ότι είναι το κλειδί στην υπόθεση του θανάτου της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, την περασμένη Τρίτη.
Οι δύο ξεχωριστές Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις που έχουν διαταχθεί από το ΕΚΑΒ και την 1η Υγειονομική Περιφέρεια, θα εστιάσουν μεταξύ άλλων στην ώρα των κλήσεων των συγγενών της 19χρονης προς το ΕΚΑΒ.
Οι συγγενείς λένε ότι έπαιρναν τηλέφωνο από τις 8:30 το πρωί για να έρθει ασθενοφόρο να την παραλάβει, αλλά η πρώτη κλήση στο ΕΚΑΒ έγινε μετά τις 10:15 και η δεύτερη κλήση μετά τις 12 το μεσημέρι.
Ωστόσο, τα τηλεφωνήματα προς το 166 ήταν απανωτά, αλλά δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν.
O πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αφού είπε ότι για το περιστατικό έχει διαταχθεί ΕΔΕ και εάν έχει υπάρξει κάποια ολιγωρία στο πως χειρίστηκε την υπόθεση το επιχειρησιακό κέντρο αυτό θα φανεί, αφού οι κλήσεις καταγράφονται, επέμεινε ότι η ουσία του ζητήματος είναι οι τρομακτικές, χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό που οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα.
Έως και 40 λεπτά η αναμονή κλήσης στο 166
Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι συχνό φαινόμενο λόγω του φόρτου εργασίας, τις ώρες αιχμής κάποιος να αναγκάζεται να αναμένει στο ακουστικό του για 40 λεπτά μέχρι να επικοινωνήσει με το κέντρο που αναγκαστικά ακολουθώντας σχετικό πρωτόκολλο, προχωρά σε διαλογή των περιστατικών ανάλογα με την κρισιμότητά τους.
Ωστόσο το γεγονός ότι για έναν νομό σαν την Αττική με 4,5 εκατομμύρια κατοίκους υπάρχουν μόνο 40 ασθενοφόρα αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές ζωές κινδυνεύουν. «Στην Αττική λείπουν 500 διασώστες και άλλοι 700 για την υπόλοιπη Ελλάδα» αναφέρει και σημειώνει ότι μόνιμες προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 2016 μετά από την τελευταία προκήρυξη του 2014.
Το διάστημα αυτό έχουν συνταξιοδοτηθεί 450 εργαζόμενοι και μόνο στην Αττική έχουν γίνει κάποιες έξτρα προσλήψεις (15-20) επικουρικές και όχι μόνιμες.
Ακόμα και τα ασθενοφόρα δεν τα έχει αγοράσει το ελληνικό κράτος αλλά είναι δωρεές, και πολλά από αυτά είναι παροπλισμένα.
Στο ερώτημα για το εάν η κοπέλα μπορούσε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο αντί για το Κέντρο Υγείας, ο κ. Μαθιόπουλος είπε δεν υπάρχει νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική και θα χρειαζόταν τουλάχιστον μισή ώρα για να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας με χρήση συναγερμού.
Σε ερώτηση εάν έχουν καταγγείλει τις ελλείψεις ο κ. Μαθιόπουλος επεσήμανε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν επισημάνει πολλές φορές το πρόβλημα και ότι οι κινητοποιήσεις τους έχουν ως βασικό αίτημα τη στελέχωση και τις προσλήψεις.