Σε επαγρύπνηση για την επόμενη θανατηφόρα πανδημία που θα πλήξει τον πλανήτη, καλεί τις υγειονομικές αρχές των χωρών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καταρτίζοντας λίστα με γνωστές ασθένειες, η οποία όμως περιέχει και μία ακόμη με το όνομα «νόσος Χ».
Στη νόσο αυτή, αναφέρθηκε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας ότι, συγκριτικά με αυτή, ο κορονοϊός θεωρείται πιο ήπιος. Η κα Παγώνη ανέφερε μάλιστα, ότι πρόκειται για έναν ιό ο οποίος θα είναι κατά 70% θανατηφόρος.
Πιο θανατηφόρα από τον κορονοϊό
«Συγκριτικά ο κορονοϊός θεωρείται μια ήπια νόσος», είπε χαρακτηριστικά η κα Παγώνη προσθέτοντας πως ο ΠΟΥ, είχε ενημερώσει τις χώρες από το 2018 για τον ερχομό του κορονοϊού. Σύμφωνα με την ίδια, το ίδιο έπραξε και τώρα ο ΠΟΥ, με στόχο τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό να είναι έτοιμα για την επόμενη πανδημία.
Όπως ανέφερε, προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για τον εν λόγω ιό, καθώς πρόκειται για μια άγνωστη νόσο -για την ώρα- καθώς δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα στον άνθρωπο και ενδεχομένως ο ιός αυτός να προέλθει από άγρια ζώα.
«Η Νόσος X θα είναι 50% – 70% πιο θανατηφόρα από τον κορονοϊό» σημείωσε η κα Παγώνη.
Τι είναι η «νόσος Χ»;
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η «νόσος Χ» χρησιμοποιείται, για να περιγράψει μια ασθένεια που είναι άγνωστη στην ιατρική επιστήμη ως αιτία ανθρώπινων λοιμώξεων. Και ως νέος παράγοντας ασθένειας -είτε πρόκειται για ιό, βακτήριο, μύκητα ή άλλο παράγοντα- πιθανότατα δεν θα υπάρχουν εμβόλια και ίσως ούτε θεραπείες.
Η «νόσος Χ», για την οποία γίνεται λόγος καθώς είναι σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες στη Γενεύη η 66η Παγκόσμια Σύνοδος του ΠΟΥ, είναι υποθετική νόσος που χρησιμοποίησε εδώ και πολλά χρόνια η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να εφαρμόσει σενάρια αντίδρασης και οργάνωσης απέναντι σε μία υποθετική πανδημία. Σε αυτή την υποθετική νόσο εντάσσονται χαρακτηριστικά που να δοκιμάζουν την αντοχή των συστημάτων Υγείας, της επιστημονικής έρευνας για την φαρμακευτική αντιμετώπιση και την παραγωγή εμβολίων, καθώς και σειρά άλλων παραμέτρων μίας υγειονομικής κρίσης.
Ο ΠΟΥ επινόησε τον όρο «νόσος Χ» το 2018. Ένα χρόνο αργότερα, καθώς η COVID-19 άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη την Κίνα, ο κόσμος έγινε μάρτυρας μιας θανατηφόρας πανδημίας που προκλήθηκε από έναν νέο ιό. Με λίγα λόγια, είχε εμφανιστεί μια «νόσος Χ».
«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι υπάρχει πιθανότητα ένα συμβάν «νόσου Χ» να βρίσκεται προ των πυλών», σημειώνουν οι επιδημιολογοι.
«Το πρόσφατο κύμα κρουσμάτων γρίπης των πτηνών στην Καμπότζη είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα», εξηγούν.
Ορισμένοι ειδικοί στη δημόσια υγεία πιστεύουν ό, τι η επόμενη νόσος Χ θα είναι ζωονοσογόνος, που σημαίνει ότι θα προέρχεται από άγρια ή οικόσιτα ζώα και στη συνέχεια θα διαχυθεί για να μολύνει ανθρώπους.
«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι υπάρχει πιθανότητα ενός συμβάντος «νόσου Χ» προ των πυλών», είπε στην nypost.com ο Pranab Chatterjee, ερευνητής στο Τμήμα Διεθνούς Υγείας στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη. «Το πρόσφατο κύμα κρουσμάτων γρίπης των πτηνών H5N1 στην Καμπότζη είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα», πρόσθεσε.
Για την πρόληψη και την καταπολέμηση της επιδημίας της «νόσου Χ», ιατρικοί εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο ζητούν αύξηση των κονδυλίων για την υποστήριξη της επιτήρησης και της έρευνας πιθανών παραγόντων πανδημίας.
«Η πανδημία COVID-19 δεν ήταν η πρώτη που προκάλεσε τον όλεθρο στον κόσμο και δεν θα είναι η τελευταία», έγραψαν οι συγγραφείς του άρθρου Infection Control & Hospital Epidemiology. «Έτσι, πρέπει να προετοιμαστούμε για το επόμενο ξέσπασμα το συντομότερο δυνατό».
Διαβάστε επίσης
Οι 10 πιο υγιείς χώρες του κόσμου το 2023 και πού υπερέχουν
Ρευματικό νόσημα και εργασία: Πολύτιμες συμβουλές που θα σας διευκολύνουν